Nutriție

5 pași despre cum să începi un regim alimentar pe bază de plante

5 pași despre cum să începi un regim alimentar pe bază de plante

5 pași despre cum să începi un regim alimentar pe bază de plante

Regimul alimentar pe bază de plante poate fi pentru toată lumea! Conceptul de bază spune că nu trebuie să „ții dietă” sau să elimini ceva din nutriția ta zilnică. Este vorba despre adăugarea mai multor mese pe bază de plante. Chiar și pentru persoanele care adoră să mănânce un burger din când în când totul este perfect ok. De ce? Nu trebuie să elimini toate alimentele de origine animală, ci trebuie să le reduci prin înlocuirea lor cu plante.

5 pași despre cum să începi un regim alimentar pe bază de plante

Pasul 1: Găsește-ți motivația

Asemenea tuturor lucrurilor din viața noastră, atunci când ne apucăm de ceva ne este mult mai ușor dacă pornim și cu un motiv clar în minte. Fie că este vorba despre salvarea animalelor, despre a deveni o persoana mai sănătoasă sau despre a te simți mai bine, dieta pe bază de plante este o alegere minunată și gustoasă!

Dacă acest articol este pe placul tău, s-ar putea să te intereseze și Necesarul caloric în funcție de tipul corpului.

Pasul 2: Alege tipul de dietă potrivit pentru tine

Există o varietate destul de mare atunci când vine vorba despre nutriția pe bază de plante. Trebuie să începi cu identificarea lucrurilor pe care îți dorești să le schimbi în dieta ta alimentară de zi cu zi. Pornind de la faptul că marea majoritate a nutriției va consta în plante, opțiunile ar fi:

  1. Dieta strictă pe bază de plante (sau veganism): acest stil de viață presupune eliminarea completă a cărnii, peștelui și a oricărui produs de proveniență animală precum lactatele, mierea și ouăle.
  2. Dieta vegetariană: în acest stil alimentar se pot consuma alimente precum ouă, lapte, brânză și alte produse de origine animală cu excepția cărnii și a peștelui!
  3. Dieta flexitariană: mesele tale vor fi alcătuite dintr-o proporție foarte mare de plante. Totuși, vei putea consuma mici cantități de ouă și lactate și, mai rar, chiar pește, carne și fructe de mare. O poți privi drept o dietă semi-vegetariană.

Pasul 3: Planifică-ți mesele

Unul dintre cele mai grele aspecte care apar atunci când vine vorba de adoptarea unui stil de viață bazat pe o alimentație din plante este dezvoltarea unor noi obiceiuri în bucătărie. Trebuie să începi să cauți rețete și idei noi pentru ceea ce urmează să prepari. Printre cele mai delicioase se numără salatele, mâncărurile în lipie, supele și ovăzul peste noapte.

Pasul 4: Mergi la cumpărături cu lista de acasă

Un prim pas pe care trebuie să-l faci atunci când îți schimbi stilul alimentar este cumpărarea mai multor alimente vegetale. Lista ta poate să includă legume, fructe, semințe, grâne, condimente și alimente vegane precum hummus sau laptele de cocos. Gândește-te de acasă la ce ai nevoie pentru a prepara toate mâncărurile pe care ți le dorești.

Pasul 5: Este momentul să pui schimbările în practică!

Nu mai este nou să auzi asta, dar începe cu pași mici! Alege o singură zi din săptămână în care să consumi doar produse pe bază de plante. Acea zi va fi începutul călătoriei tale spre un stil de viață cu totul nou! După ce ți-ai ales ziua este momentul să-ți alegi rețetele! Ce vei mânca? Pregătește totul din timp. Așa te vei asigura că nu vei simți tentația de a apela la ceva mai accesibil care nu se potrivește cu noile tale principii alimentare.

Schimbarea alimentației înseamnă și schimbarea stilului de viață! Pentru a putea fi un comportament de lungă durată și a nu te chinui în fiecare secundă, trebuie să faci schimbările pas cu pas. Și nu uita de echilibru! Încercă să-i oferi organismului alimente cât mai variate din punct de vedere nutrițional pentru a nu resimți lipsuri după o perioadă de timp.

Dacă vrei să descoperi mai multe despre ce înseamnă să duci un stil de viață echilibrat din punct de vedere nutrițional ne poți urmări și pe Facebook.