Nutriție

Cele 7 minuni ale uleiului de cocos

Cele 7 minuni ale uleiului de cocos

Internetul este plin de beneficiile uleiului de cocos. Din acest motiv riști să intri într-o confuzie totală. Noi îți aducem astăzi la un loc cele 7 minuni (sau beneficii) ale uleiului de cocos.

Crezi sau nu, sunt persoane care au concepția greșită că uleiul de cocos este rău pentru sănătate. Totuși, mulți oameni din întreaga lume se bucură de beneficiile sale. De fapt, acesta este unul dintre cele mai sănătoase tipuri de uleiuri pe care le poți consuma. Dar, fără a ne mai lungi, hai să vedem de ce este bine să-l incluzi în stilul tău de viață.

Cele 7 minuni ale uleiului de cocos

1. Uleiul de cocos nu se transformă în grăsime odată ce ajunge în organismul tău

În comparație cu alte uleiuri mai comune, precum cel de soia sau porumb, uleiul de cocos nu te va îngrășa. El conține trigliceride cu lanț mediu (sau MTC) care sunt o resursă ușor de ars pentru organism. Mai exact, este mai ușor de absorbit și transformat în energie. Prin urmare, fără a-l transforma în grăsime. Majoritatea uleiurilor de gătit conțin trigliceride cu lanț lung (sau LTC). Acestea sunt depozitate de organism sub formă de grăsime.

Locuitorii zonelor tropicale au folosit de secole uleiul de cocos în dieta lor alimentară. Ei ajung să consume zilnic cantități foarte mari. În loc să câștige în greutate, îi ajută să se mențină sănătoși și în plină formă. De asemenea, s-a constatat că, atunci când trec de la uleiul de cocos la uleiurile mai moderne, ajung să crească în greutate și să aibă probleme de sănătate mai comune zonei noastre geografice.

Surprinzător, printre persoanele foarte bine familiarizate cu beneficiile uleiului de cocos se află cele care lucrează în industria creșterii de animale. Cum așa? Ei bine, atunci când animalele sunt hrănite cu uleiuri vegetale, acestea încep să se îngrașe și să producă o carne mai bogată în grăsimi. Atunci când sunt hrănite cu ulei de cocos, ajung să fie mult mai slabe.

2. Uleiul de cocos crește metabolismul

Nu doar că acesta este transformat mai repede de către organism în energie, ci crește și metabolismul. Astfel, ajută la pierderea în greutate. Iar corpul uman ajunge să ardă mult mai eficient grăsimile.

Uleiul de cocos triplează rata de ardere a caloriilor. Deoarece conține trigliceride cu lanț mediu, este transformat în energie atât de rapid încât creează și multă căldură. Într-un studiu științific publicat în Jurnalul American pentru Nutriție Clinică, s-a constatat că trigliceridele cu lanț mediu ard de trei ori mai multe calorii decât cele cu lanț lung în intervalul de timp de 6 ore de la o masă.

În ediția din Februarie 2005 a revistei Woman’s World s-a declarat că acest tip de ulei este „secretul ascuns al unui metabolism rapid”.

Acestea sunt informații excepționale pentru persoanele care suferă de probleme de tiroidă, deoarece uleiul de cocos ajută glanda prin stimularea producerii mai multor hormoni tiroidieni. Pe plan opus, s-a arătat că majoritatea uleiurilor vegetale comune (soia) și porumb împiedică funcțiile normale ale tiroidei.

3. Uleiul de cocos are acizi grași omega 3

Majoritatea uleiurilor de gătit conțin acizi grași omega 6. Raportul normal între omega 6 și omega 3 ar trebui să fie de 1:1, dar acesta ajunge să fie chiar și de 50:1 în societatea actuală. Oamenii trebuie să înceapă să taie drastic consumul de omega 6 și să consume mai mult omega 3 pentru a deveni mai sănătoși.

4. Uleiul de cocos îți dă energie

Datorită conținutului mare de acizi grași omega 3 și stimulării metabolismului, majoritatea persoanelor care introduc acest aliment în rutina lor zilnică simt mai multă energie.

Astfel, aducem din nou în discuție trigliceridele cu lanț mediu care promovează termogeneza, proces prin care metabolismul este intensificat și produce mai multă energie.

În plus, persoanele care suferă de oboseală cronică și fibromialgie au descoperit că uleiul de cocos le-a fost de un mare ajutor odată introdus în alimentația zilnică.

Îți place acest articol? Atunci s-ar putea să găsești util și Cât de bune sunt vitaminele?

5. Uleiul de cocos face minuni pentru păr și piele

Acesta este probabil cel mai popular beneficiu al uleiului de cocos. Totuși, de ce? Acesta este benefic pentru erupțiile cutanate. De asemenea, ajută la vindecarea și revitalizarea pielii pentru a avea un aspect mai tânăr. În plus, s-a dovedit că uleiul de cocos este bun atât pentru persoanele care au o ciupercă la nivelul pielii, cât și pentru alte infecții.

Acesta oferă pielii un aspect mai moale și mai neted datorită proprietăților sale antioxidante care protejează pielea de afecțiuni prea grave. Și, să nu uităm, este un ulei foarte bun și pentru masaj.

6. Uleiul de cocos are mai multe beneficii pentru sănătate decât alte uleiuri

Există dovezi care arată că uleiul de cocos are efecte antibacteriene, antivirale și anti-fungice atât în cazul uzului intern, cât și celui extern.

Majoritatea uleiurilor (precum cele care conțin grăsimi polinesaturate) se oxidează și devin foarte repede râncede provocând daune cauzate de radicalii liberi. Se consideră că daunele provocate de radicalii liberi sunt responsabile de multe probleme de sănătate ale organismului nostru, de la artrită la o sensibilitate mult mai mare în fața cancerului.

De asemenea, uleiul de cocos ajută organismul să absoarbă mai bine alți nutrienți, precum vitamina E.

7. Uleiul de cocos este unul dintre cele mai bune pentru gătit

Acesta are un punct de fum (sau de fumigare) mai mare decât uleiul de măsline, ceea ce înseamnă că poate suporta mai bine temperaturi mai mari. Există mai multe uleiuri sănătoase bogate în omega 3 pe care le putem consuma, precum uleiul de in și cel de măsline, doar că ele nu se manifestă bine la temperaturile mari care sunt de obicei folosite pentru gătit.

În comparație cu alte uleiuri de gătit, uleiul de cocos ajunge mai greu să fie rânced. Uleiurile râncede produc în organism daune de pe urma radicalilor liberi. Aceasta este o cauză principală a cancerului. Uleiul de cocos este stabil la temperatura camerei pentru o perioada mai mare de un an.

Din cauza informațiilor greșite pe care le-am primit de-a lungul anilor, oamenii au pierdut din vedere toate beneficiile pe care le are uleiul de cocos. Dar acum încep să fie redescoperite! Uleiul de cocos poate face minuni pentru corp, atât pe plan intern, cât și extern.

Și ce înseamnă un corp fericit? Ei bine, înseamnă o minte limpede, sănătoasă și o stare emoțională mult mai bună.

Deci, ce spui, te duci să cumperi niște ulei de cocos?

Dacă ți-a plăcut acest articol și vrei să fii mereu la curent cu noi informații cu privire la un stil de viață sănătos, urmărește-ne pe Facebook.