Nutriție

Antioxidanții și beneficiile lor asupra organismului uman

Antioxidanți și beneficiile lor

Antioxidanții sunt în trend! Tot mai multe persoane vorbesc despre ce beneficii au antioxidanții asupra organismului uman. Și pe bună dreptate. Aceștia ajută la neutralizarea radicalilor liberi care cauzează leziuni celulare. Aceste leziuni pot duce la boli grave de inimă sau chiar cancer.

Iar dacă tot am început subiectul antioxidanți, care este primul aliment care îți vine în minte? Cumva afinele?

Oriunde te uiți, vezi menționate afinele sub toate formele posibile și imposibile. Poate vrei suc de afine sălbatice sau suc de afine cu rodie. Ce spui și de niște coacăze roșii? Combinațiile sunt multiple. Poate chiar prea multe.

Acum, să nu se înțeleagă greșit. Afinele sunt extraordinare. Să nu mai spunem delicioase. Dar în graba de a intra în trendul consumului ridicat de antioxidanți (afine, coacăze roșii și rodii) tindem să pierdem din vedere alte alimente bogate în antioxidanți. Doar că ele pot părea mai „banale” în comparație cu cele menționate. Cine știe, poate le ai chiar acum în casă!

Vrei să afli ce înseamnă să mănânci corect? Atunci poți citi și următorul articol.

Ce alimente conțin antioxidanți?

Ce poate fi mai bogat în antioxidanți decât preaiubitele afine? Ei bine, ce știi despre micuțele fasole roșii? Da, fasole. Fasolele mici roșii au mai mulți antioxidanți decât afinele sălbatice. În ceea ce privește fasolea sub formă de rinichi și cea Pinto, acestea au mai mulți antioxidanți decât o porție de afine cultivate. Așa-i că te tentează să consumi mai multe fasole în dieta ta alimentară?

Dar nu ne oprim aici. Ce alte alimente mai sunt? Ei bine, avem așa: miezurile de anghinare, murele, prunele uscate, dar și cele normale, nucile pecan, spanacul, varza kale și cartofii Russet. Și nu, nu este o greșeală. Chiar sunt cartofi în această listă!

Adevărul este că sunt multe alimente comune bogate în antioxidanți și nu ar trebui să te limitezi la un singur fel. De ce? Dacă ai urmărit pagina noastră de Facebook, atunci știi deja fraza „mănâncă-ți culorile”. Mai exact, alimentele aparțin unor „familii” de culori în funcție de beneficiile și de tipul de antioxidanți pe care îl conțin. Să luăm drept exemplu familia alimentelor galben-portocalii. Piersicile și nectarinele sunt bune pentru sistemul nostru imunitar. Familia alimentelor roșu-violet (rodii, prune, fructe de pădure) ajută la reducerea inflamației.

Pentru a te bucura de toate beneficiile antioxidanților trebuie să consumi alimente din toate categoriile de culori.

Vestea bună este că de acum poți consuma alimente bogate în antioxidanți (crude, gătite, sub formă de suc) fără să plătești mai mult doar pentru că unul dintre ele este în trend.

Afinele nu sunt niște alimente timide. Așa că nu ezita să adaugi la masă niște fasole, spanac, cartofi sau anghinare. Bucură-te de antioxidanți sub cât mai multe forme!

Poftă bună!