Nutriție

Dependența de cafea

Dependența de cafea

Dependența de cafeină. O problemă care trebuie rezolvată cât mai repede!

Dependența de cafeină este un exces alimentar! Asemenea tuturor dependențelor, aceasta este o problemă care trebuie rezolvată cât mai repede!

Cu toții avem această idee preconcepută cum că doar cafeaua conține cafeină. Dar asta nu este adevărat! Băuturile, cum ar fi cele pe bază de cola și produsele din ciocolată conțin și ele cafeină.

Să vorbim despre cafeaua ta

O ceașcă fierbinte de cafea savurată în prezența soarelui de dimineață sună atât de tentant și revitalizant, nu?

Cafeaua are acea abilitate minunată de a te trezi și de a te ajuta să dai randament chiar și la miezul nopții atunci când ești în momente de ananghie. Cafeaua este un motiv pentru a te întâlni cu prietenii. Cafeaua este o oportunitate de socializare în contexte în care poate nu ai avea cum să întâlnești o altă persoană. Gândește-te la birou sau poate chiar pe stradă atunci când iei un coffee to go.

Cafeaua este acel prieten care te ajută să stai până târziu și să termini tot ce ai de făcut. Oricât de dificil ar fi! Cât de multe beneficii pare să aducă în viața noastră, nu? Totuși, nu trebuie să uităm că ea conține cafeină la urma urmei. Iar cafeina nu este bună pentru sănătatea noastră.

Cafeaua este un stimulent minunat pentru sistemul central nervos. Ea reușește să stimuleze hormonii din sânge pentru a te menține în alertă atunci când ai nevoie. Totuși, cafeaua este un mod artificial de a-ți menține corpul treaz. Și acest lucru se resimte! Modul normal de funcționare este dat peste cap din cauza consumului de cafea sau de orice alt produs care conține o cantitate considerabilă de cafeină în compoziția sa.

Dacă îți place acest articol, s-ar putea să-ți placă și Cât de bune sunt vitaminele?

Dependența de cafeină

Cu cât cafeina ajunge mai des în organismul tău, cu atât cresc șansele de a da dependență. Pe lângă efectele dăunătoare pentru sănătate, dacă te oprești brusc din a bea cafea după ce ți-ai obișnuit organismul, vei resimți și simptome precum dureri de cap, iritabilitate, oboseală, constipație, lipsa poftei de mâncare, lipsa capacității de concentrare și chiar uitare.

Aceste simptome pot fi cu adevărat dăunătoare întrucât pot duce la ulcer de stomac din cauza acidității ridicate a cafelei. Acest exces de aciditate ajunge în sânge și cauzează pierdere de calciu prin intermediul urinei.

Cafeina este folosită și în majoritatea băuturilor din comerț. Din acest motiv cei mici ajung ușor dependenți de ele. Să nu mai spunem de cantitatea ridicată de zahăr care face băuturile și mai atractive pentru copii. Să mai fim oare surprinși că se vorbește atât de mult despre obezitatea la noile generații?

Mai mult, cafeina este și o cauză a bătăilor de inimă anormal de rapide, neregulate sau chiar lente. Ea este cunoscută pentru creșterea presiunii arteriale care duce în mod constant la stres și hipertensiune. Așa se ajunge la creșterea tot mai mare a șanselor la boli de inimă, pancreas și chiar cancer al vezicii urinare.

Decizia de a renunța la cafeină ar trebui să fie clară și hotărâtă. Iar procesul de eliminare ar trebui să fie lent și gradual deoarece simptomele renunțării pot fi dificile. Evită cu totul alte produse care conțin cafeină. Ele doar îți vor face situația și mai grea! Dacă ești una dintre acele persoane care consumă și 6 cafele pe zi, elimină din ele. Poți începe chiar cu a înlocui câteva cești de cafea cu ceai verde. Și continui așa până când ajungi să scoți cafeina cu totul din viața ta.

Dependența de cafeină este un exces alimentar. Asemenea tuturor exceselor, acesta nu face bine sănătății. Echilibrul din punct de vedere nutrițional este secretul unei vieți fericite și sănătoase. Pentru a afla mai multe despre acesta ne poți urmări și pe Facebook!