Nutriție

Alimente vindecătoare pentru sistemul imunitar

Alimente vindecătoare pentru sistemul imunitar

Mâncarea este esențială pentru ca organismul tău să funcționeze normal și sistemul imunitar la capacitate maximă. Majoritatea nutrienților și antioxidanților de care ai nevoie poate fi obținută din fructe și legume. Acestea fiind spuse, trebuie să te asiguri că stilul tău alimentar include destule fructe și legume pentru a-ți ajuta corpul și a-ți întări sistemul imunitar.

De ce alte vitamine ai nevoie în alimentația ta? Ai nevoie de vitamina E, vitamina D și Seleniu. Aceste trei vitamine se găsesc doar foarte rar și în alimentele procesate (dacă nu sunt suplimentate artificial). Din acest motiv corpul tău are mult mai multe șanse să obțină ceea ce are nevoie din alimente proaspete și integrale. Verdețurile cu frunze, nucile și citricele sunt opțiuni bogate în nutrienți și antioxidanți necesare pentru  sistemul imunitar.

În continuare îți aducem o listă de alimente pe care corpul tău și-ar dori să le ai pe lista de cumpărături:

Carnea și alternativele sale pentru sistemul imunitar

Nucile braziliene

Aceste nuci sunt primele pe lista pe care ți-o recomandăm pentru că reprezintă una dintre cele mai de încredere surse de Seleniu.

Seleniu este un antioxidant puternic și este unul dintre mineralele esențiale pentru sănătatea noastră și pentru sistemul nostru imunitar. O singură nucă braziliană poate să îți ofere până la 96 de micrograme (mcg) de Seleniu, ceea ce este deja peste valoarea zilnică de care organismul are nevoie. Aportul zilnic recomandat este de 55 de micrograme de Seleniu pentru un adult.

 

Peștele

 

             sistemul imunitar
 

Peștele și, în mod special, tonul este o sursă excelentă de Seleniu. O uncie (aproximativ 30 de grame) îți poate oferi până la 30 de micrograme de Seleniu. Alte specii de pești și fructe de mare conțin în general între 12 – 20 de micrograme de Seleniu per uncie.

Somonul este și el o alegere foarte bună pentru sistemul imunitar. Acesta conține grăsimi sănătoase (Omega 3) recunoscute pentru întărirea sistemului imunitar și reducerea riscului de boli cardiace.

Dacă îți place acest articol, considerăm că s-ar putea să îți placă și Ghidul de bază al sistemului imunitar

Lintea și sistemul imunitar

Dacă urmezi un stil de viață vegetarian sau chiar vegan, lintea este un substitut foarte bun pentru pește. O ceșcuță de linte îți poate oferi până la 6 micrograme de Seleniu. Lintea este și o sursă bună de nutrienți, fibre și proteine care ajută la întărirea sistemului imunitar.

Semințe de floarea-soarelui

Semințele de floarea-soarelui sunt bogate în vitamina E. O uncie conține până la 76% din aportul zilnic necesar care este de 15 miligrame. Vitamina E este și un antioxidant puternic precum Seleniu. Astfel, ajută la combaterea infecțiilor prin întărirea imunității.

Iaurtul

Din moment ce iaurtul conține culturi active (sau probiotice), acestea te ajută să lupți impotriva bacteriilor prin oferirea organismului de bacterii bune și prin îmbunătățirea digestiei. Kefir este o opțiune de aliment foarte bună pentru sănătatea noastră digestivă.

În acest articol ți-am vorbit despre principalele alimente din categoria cărnii și a substitutelor acesteia care ajută sistemul imunitar și sănătatea organismului.

 

Urmărește-ne pe blog și pe pagina de Faceook pentru a afla în continuare care sunt legumele, fructele, condimentele și chiar tipurile de ciuperci care te vor ajuta să ai sistemul imunitar de invidiat!