Nutriție

Ce înseamnă un stil de viață sănătos?

Ce înseamnă un stil de viață sănătos?

Întărirea și rezistența sistemului imunitar este în strânsă legătură cu menținerea unui stil de viață sănătos. Cu toate că marea majoritate a persoanelor încep să adopte obiceiuri mai sănătoase atunci când se îmbolnăvesc, noi îți recomandăm să faci din aceste inițiative o obișnuință pentru a le putea menține pe tot parcursul vieții.

Un stil de viață sănătos este obligatoriu dacă îți dorești să ai o sănătate bună atât la nivel fizic, cât și la nivel mental. Înainte de a intra în mai multe detalii trebuie să te ajutăm să-ți dai seama ce stil de viață ai în prezent și unde te afli pe lista de cerințe a unui sistem imunitar puternic.

Citește următoarea listă și bifează aspectele care ți se potrivesc pentru a vedea ce stil de viață ai:

  • Fac anual infecții la nivelul urechilor
  • Folosesc antibiotice măcar o dată pe an
  • Îmi apar iritații sau inflamații în mod recurent
  • Sufăr de boli autoimune
  • Am o sensibilitate mai mare la infecții
  • Am răceli și gripe în fiecare an
  • Simt des oboseală și chiar epuizare
  • Iau medicamente în mod constant
  • Am un stil de viață sedentar (nu fac sport în mod regulat)
  • Resimt stres în fiecare zi
  • Nu reușesc să dorm și am insomnii
  • De obicei mănânc în oraș sau mâncăruri gata făcute din magazin
  • Fumez
  • Mănânc mai puțin de 3 porții de fructe și legume pe zi
  • Consum 1 – 2 băuturi alcoolice pe zi
  • Consum dulciuri în fiecare zi
  • Am probleme cardiace

Cu cât bifezi mai multe din lista de mai sus, cu atât putem susține cu o mai mare siguranță faptul că sistemul tău imunitar este slăbit. Iar stilul tău de viață nu este cel mai sănătos. Unele dintre lucrurile de mai sus sunt mai ușor de evitat, cum ar fi alimentele și băuturile. Altele nu pot fi schimbate imediat, cum este cazul bolilor autoimune.

Dacă vrei să afli mai multe despre sistemul imunitar s-ar putea să-ți placă și „Ghidul de bază al unui sistem imunitar”.

Totuși, hai să vedem ce poți să faci chiar acum (și ce poți să eviți) pentru a-ți întări sistemul imunitar și a lupta mai bine în fața bolilor cauzate de bacterii și virusuri.

stil de viață
 

Stil de viață sedentar

Lipsa mișcării poate duce la creșterea colesterolului din organism. Acest stil de viață este responsabil și pentru o presiune arterială mai ridicată. Din moment ce inima și sistemul imunitar lucrează împreună ca o echipă puternică împotriva bolii, este de înțeles de ce este extrem de important să-ți menții inima sănătoasă. Astfel, încearcă să introduci în rutina ta zilnică ceva mișcare.

Alcoolul

Alcoolul este o toxină care poate provoca inflamații foarte mari în organism. Pentru a preveni declanșarea acestui mecanism de apărare al corpului, ar trebui să eviți consumul de alcool. Atunci când bei astfel de băuturi, scazi capacitatea sistemului imunitar de a lupta cu bacteriile și te supui unui risc mult mai mare de îmbolnăvire.

Fumatul

Fumatul te supune unui risc mai mare la infecții pulmonare precum pneumonia. Pentru a crește eficiența sistemului tău imunitar, ar trebui să eviți acest obicei cât mai mult posibil!

Stresul

Stresul este unul dintre cei mai mari vinovați atunci când vine vorba de îmbolnăvire. Din moment ce este o problemă complexă care nu are mereu cele mai ușoare soluții, este un aspect care trebuie tratat cu atenție.

Ce alimente trebuie să eviți pentru un stil de viață sănătos?

Pe scurt spus: tot ceea ce vine ambalat la cutie, înghețat în magazin sau pus în conservă. Desigur, asta dacă nu ai siguranța totală că nu există adaosuri de zahăr sau sare în alimente. Un pas important este consumul mai mare de alimente integrale și naturale. Odată cu reducerea alimentelor procesate reduci și gradul de inflamație din organism.

Ar trebui să eviți și zahărul pe cât mai mult posibil. Acesta afectează metabolismul și poate cauza boli cronice precum diabetul sau problemele cardiace.

Lipsa somnului

Persoanele care nu reușesc să doarmă destul (7 – 0 ore pe noapte) tind să se îmbolnăvească mai des. Pentru a te asigura că sistemul tău imunitar funcționează la nivel optim, trebuie să ai grijă la cât dormi.

Cu toate că stresul zilnic, stilul de viață sedentar și lipsa somnului sunt aspecte care se pot schimba, una dintre cele mai puternice măsuri de protecție rămâne o bună igienă!

 

Este important să micșorezi cât mai mult posibil expunerea ta la viruși și bacterii. Cu cât te expui mai puțin, cu atât scad mai mult șansele de îmbolnăvire.

 

Stai cu ochii pe blog și pe pagina noastră de Facebook pentru a descoperi mai multe despre cum să ai grijă de sistemul tău imunitar!

 Și nu uita, sănătatea este una dintre cele mai importante în viață pentru a putea face toate celelalte lucruri pe care ți le dorești.