Nutriție

Merele au grijă de tine

Merele au grijă de tine

Scurt și la obiect. Merele au grijă de tine! Nu există metodă mai ușoară prin care să-ți adaugi nutrienți în dieta zilnică decât să te bucuri de un măr delicios și sănătos. Mai mult ca sigur ai încercat acest fruct minunat de pe vremea când erai doar un mic copil. Nu de alta, clasicul piure de mere cu care se începe alimentația la micuți are un scop anume. Merele devin cu ușurință cei mai buni prieteni ai noștri. Și, asemenea prietenilor, și ele sunt de mai multe feluri: Granny Smith, McIntosch sau Red Delicious. Iar lista nu se oprește aici.

Merele cresc aproape pe toată întinderea globului pământesc. Ele sunt bogate în fibre, vitamine, minerale și antioxidanți. Mai mult, nu conțin grăsimi, colesterol și au cantități extrem de mici de sodiu. Ce înseamnă mai exact acest lucru? Că să mănânci mere este un pas practic și util pentru un stil de viață sănătos.

Șase moduri prin care merele au grijă de tine

Merele au grijă de tine să-ți reglezi ziua

Dacă mănânci mere nu mai trebuie să-ți faci griji că ajungi la toaletă prea des sau, din contra, mult prea rar.

Conform cercetătorului britanic Dr. D.P Burkitt, una dintre cele mai ușoare modalități de a preveni tot felul de boli este de a evita constipația. El numește bolile cauzate de constipația cronică „boli de presiune”. Apendicita, bolile diverticulare, hemoroizii, herniile hiatale și chiar venele varicoase pot fi toate cauzate de efortul depus pentru a face trecerea scaunelor mici și tari.

Un singur măr cu coajă conține între 4 și 5 grame de fibre. Acestea sunt cel mai important nutrient în menținerea unui sistem digestiv sănătos. Pentru a menține mersul la toaletă regulat fără a face apel la laxative dăunătoare poți face o schimbare simplă și de impact: înlocuiește gustarea de după-amiază cu un măr delicios. Să mai spunem de caloriile pe care le salvezi astfel? Îți dai și tu seama. În timp ce un măr conține în general în jur de 80 de calorii, o porție de chipsuri conține aproximativ 150, iar dacă ne referim la fursecuri, ajungi la 200 ca și când ai clipi.

Totuși, nu ne oprim aici. Merele pot face mai multe! Ele sunt bune și pentru diaree datorită pectinei pe care o au în compoziție. Acest carbohidrat are un efect congenital în intestine care ajută la întărirea alimentelor și revenirea la o stare normală. Sosul de mere este unul dintre cele mai bune produse pentru diaree deoarece este făcut fără coaja bogată în fibre a mărului. Un semn de alarmă aici! Trebuie să ai grijă la excesul de zahăr. Multe branduri din comerț recurg la adăugarea unor cantități mari de îndulcitori care nu doar că nu te vor ajuta, ci îți pot înrăutăți starea.

Merele au grijă să ai un corp tânăr

Dacă ai stat cu ochii pe pagina noastră de Facebook știi deja că antioxidanții te pot proteja de bolile care vin odată cu înaintarea în vârstă. Mai mult, industria vânzării de suplimente pentru protecția antioxidantă a crescut miraculos. Totuși, chiar și așa, cercetările arată că alimentele integrale și naturale pot avea mai multe beneficii pentru organism decât pastilele.

Atunci când oamenii de știință au comparat un supliment de vitamina C de 1500 de miligrame cu un măr mic, rezultatele au fost surprinzătoare! Ele au arătat că valoarea antioxidanților era egală! Acest lucru înseamnă că un măr proaspăt are de 15 ori mai mult puterea antioxidantă a unei doze zilnice recomandate de vitamina C. Și asta este doar începutul! Cercetătorii au descoperit că un măr normal are puterea de a opri dezvoltarea celulelor de cancer de colon și de ficat. Aici s-au dovedit în mod special benefice mere cu coajă. Acum, întrebarea pe care trebuie să ți-o adresezi: de ce să dai bani pe suplimente lipsite de gust când poți obține resurse de antioxidanți mai bune dintr-un fruct dulce și zemos?

Alte beneficii…

Ce beneficii mai are? Micșorează riscul bolilor de inimă. Uneori este greu să-ți aduci aminte care aliment este bun pentru fiecare zona din corp. Următoarea dată când ajungi să cumperi un măr, uită-te la el cu atenție. Are forma asemănătoare cu cea a unei inimi. Acesta îți poate fi un indiciu bun pentru a memora faptul că merele sunt bune pentru inimă.

Presiunea sângelui este reglată cu ajutorul magneziumului și a potasiului din aceste fructe. Astfel, inima ta reușește să bată cu exactitate. Mai mult, merele conțin un antioxidant natural (flavonoidă) cunoscut drept quercetină care protejează pereții arterelor de deteriorare și menține parcursul sângelui lin în organism.

Mai exact, adăugarea alimentelor bogate în flavonoide (precum merele) în dieta ta zilnică s-a dovedit științific că ajută la scăderea riscului bolilor de inimă. S-au descoperit dovezi care susțin această afirmație într-un studiu realizat în Japonia conform căruia femeile care au mâncat mai multe alimente bogate în quercetină au fost mai puțin vulnerabile la a dezvolta boli cardiace coronariene decât alte femei. În plus, ele au avut niveluri mai scăzute de colesterol.

Merele atacă accidentele vasculare cerebrale

Aceste fructe sunt o alegere inteligentă pentru a evita apariția accidentelor vasculare cerebrale. Oamenii de știință nu sunt siguri care ingrediente din mere sunt benefice pentru acest lucru, însă pot spune clar că persoanele care consumă mere în mod regulat înregistrează un risc mult mai mic față de restul oamenilor care nu consumă.

Dacă îți place acest articol, s-ar putea să-ți placă și Cele 7 minuni ale uleiului de cocos

Merele au grijă de încheieturile tale

În zone de pe glob unde populația consumă multe fructe și legume, foarte puține persoane suferă de artrită. Comparat cu țările mai moderne unde fructele și legumele au fost înlocuite cu mâncăruri rapide, procesate, se constată că până la 70% din populație suferă de o formă sau alta de artrită. Să fie oare doar o coincidență? Nu conform experților în nutriție. Ei leagă în parte această tendință de bor, o urmă de minerale pe care multe plante, inclusiv merele, o absorb din sol.

Dacă ai o alimentație asemănătoare majorității, înseamnă că obții undeva la 1 – 2 miligrame de bor pe zi, cu precădere din fructe non-citrice, legume cu frunze și nuci. Cu toate acestea, experții consideră că avem nevoie între 3 – 10 miligrame pe zi de bor pentru a putea afecta riscul la artrită. Pentru a crește aportul de bor până la acest nivel ar trebui să mâncăm până la 9 mere pe zi. Totuși, această cantitate nu este realistă. Dar nu disperați! Combinați merele cu alte alimente bogate în bor precum câteva linguri de unt de arahide și o porție de stafide. Împreună acestea fac o gustare delicioasă și te vor ajuta să ai grijă de încheieturile tale.

Merele au grijă să respiri mai bine

Plămânii noștri sunt afectați în fiecare zi de fum de țigară, aer poluat, polen și alte elemente dăunătoare care sunt în aer.

Pe lângă asta, poate suferi deja de astm, emfizem sau alte boli pulmonare similare. Așadar, dacă îți dorești să respiri mai bine, pune mâna chiar acum pe un măr.

Un studiu care a durat cinci ani și a fost realizat pe un număr de 2 5000 de bărbați din Țara Galilor a arătat că acei indivizi care au consumat cinci sau mai multe mere pe săptămână au fost capabili să tragă mai mult aer în plămâni decât cei care nu au consumat deloc mere.

Experții consideră că acest fenomen este datorat quercetinei. Totuși, din păcate, consumul merelor nu poate inversa o condiție pulmonară pe care deja o ai. Dar s-ar putea să reușești să adaugi o linie de apărare în lupta împotriva ei!

Merele au grijă de cămara ta!

Cumpără mere care nu sunt lovite, care sunt tari și au o culoare vie. Scoate-le din punga de plastic și păstrează-le la frigider, într-un coș sau într-o pungă de hârtie. Și, deoarece ele absorb mirosul, ține-le departe de alimente precum usturoiul sau ceapa.

Ei bine, doar ce am văzut că vorba „un măr pe zi ține doctorul la distanță” are și adevăr în ea. Consumă mai multe mere. Dar nu numai. Consumă mai multe fructe de toate tipurile și legume cât mai variate! Așa vei avea o alimentație delicioasă și bogată în nutrienți. Așa vei reuși să menții mai ușor un stil de viață echilibrat din punct de vedere nutrițional.

Și nu uita, dacă acest stil de viață este scopul tău, noi îți furnizăm în fiecare zi informații pe pagina noastră de Facebook.