Înainte de a vorbit despre menopauză și suplimentele naturale pentru sănătatea feminină, trebuie să vedem ce este menopauza.
Aceasta poate reprezenta două experiențe mari în viața unei femei. Ea poate fi o experiență neplăcută, caracterizată prin simptomele specifice acestei perioade. Dar nu neapărat! Menopauza poate fi o tranziție lipsită de dureri și momente care îți fac mai mult rău decât bine. Alegerea suplimentelor alimentare potrivite poate face această tranziție aproape nesimțită.
Simptomele menopauzei: comune, dar evitabile
Fiecare femei este unică din acest punct de vedere. Pentru fiecare femeie simptomele pot varia și se pot manifesta diferit. Printre cele mai cunoscute sunt bufeurile de căldură, transpirațiile nocturne, schimbări la nivel vaginal și urinar, scăderea memoriei și chiar a capacității de concentrare. Majoritatea specialiștilor au căzut de acord asupra faptului că aceste simptome sunt cauzate de nivelurile scăzute sau fluctuante de estrogen care ajung să dezechilibreze starea normală a lucrurilor în organism. Dar acest lucru nu înseamnă că menopauza trebuie să fie neapărat dificilă și neplăcută!
Pe continentul american, între 75% – 85% dintre femei au declarat că în această perioadă a vieții au experimentat bufeuri puternice de căldură. Cu toate acestea, doar 10% dintre femeile din Japonia au susținut că au avut o astfel de experiență. Întrebarea firească acum este: de ce există o astfel de diferență? Ei bine, totul stă în dieta alimentară!
Femeile din Japonia consumă zilnic câteva porții de soia. Aceasta conține niște substanțe denumite izoflavone care au exact acest efect în organism.
Remedii naturale pentru bufeurile de căldură și tratamente pentru menopauză
Suplimentele pe bază de izoflavone ajută la ținerea sub control a bufeurilor de căldură. Totuși, beneficiile lor nu se rezumă doar la atât. Ce altceva mai este? Ei bine, acești fitonutrienți au capacitatea remarcabilă de a imita activitatea hormonilor feminini. Mai exact, chiar dacă nivelurile naturale de estrogen înregistrează scăderi bruște, izoflavonele pot păcăli practic corpul că are destui astfel de hormoni.
Soia este un aliment bine cunoscut pentru conținutul său natural de izoflavone, dar majoritatea cercetărilor cu privire la acest aspect s-au concentrat pe trifoiul roșu. Formula sa împreună cu acid folic și resveratrol protejează sănătatea cardiovasculară. Mai mult, datorită activității sinergice dintre izoflavone și vitamina D, acesta susține integritatea sistemului osos. De asemenea, împreună cu rozmarinul și turmericul oferă protecție țesuturilor sensibile la hormoni.
Dacă acest articol ți se pare interesant, s-ar putea să-ți placă și Surse naturale de vitamine.
Cohoșul negru (cimicifuga)
Oamenii de știință au derulat mai multe studii prin care au reușit să demonstreze eficiența cohoșului negru sau a cimicifugii, cum o știm din popor, pentru reducerea disconfortului din timpul menopauzei cu efecte adverse minime sau chiar deloc. Mai mult, se pare că în urma unui studiu s-a descoperit că această plantă a fost cu 47% mai eficientă decât estrogenul folosit pentru combaterea bufeurilor de căldură. Cimicifuga este benefică și la calmarea durerilor de cap, la calmarea palpitațiilor inimii, a nervozității și a iritabilității asociate cu menopauza. Dovezile sunt într-atât de puternice, încât Comisia Germană E (consiliu științific consultativ al Institutului Federal pentru Droguri și Dispozitive Medicale din Germania) a aprobat cohoșul negru drept tratament legal pentru menopauză.
Multivitaminele fără Fier
Studiile arată că, odată cu înaintarea în vârstă, femeile sunt mai predispuse la a avea deficit în vitamine cheie precum B1, B2, B5, acid folic și vitamina D decât în tinerețe. Din acest motiv multivitaminele sunt foarte importante. Ele oferă toate vitaminele și mineralele necesare pentru a pune la punct baza sănătății corporale. Totuși, fierul trebuie exclus, deoarece prea mult poate face rău femeilor aflate la menopauză.
Menopauza este o perioadă de tranziție din viața femeilor care tinde să fie privită mult mai negativ decât este în realitate. Cu o dietă potrivită, această perioadă poate trece fără prea multe dificultăți. Nu uitați totuși să vă consultați mereu cu un medic specialist înainte de a recurge la suplimente alimentare. Acesta va ști ce să vă ofere exact pe nevoile personale.
Credem într-un stil de viață sănătos și o dietă echilibrată din punct de vedere nutrițional. Ne puteți găsi și pe Facebook unde postăm în mod regulat informații care să vă ajute în viața de zi cu zi.
Trebuie să te autentifici pentru a publica un comentariu.