Nutriție

10 cauze posibile ale epidemiei de obezitate

Stop obezității

Acum, mai mult ca niciodată, tot mai multe persoane recunosc că limitarea efortului fizic și consumul excesiv de fast-food sunt cele mai bune prietene ale obezității. Cu toate acestea, nu este chiar sigur că ele sunt și singurele cauze. Cu scopul de a deschide dialog, dar și de a veni cu noi perspective asupra problemei, mai mulți specialiști au sugerat alte 10 posibile cauze în cadrul Revistei Internaționale despre Obezitate.

Astfel, vă introducem direct în miezul problemei pentru a vedea ce părere aveți despre aceste 10 sugestii:

  1.  Lipsa somnului. Dacă nu dormi suficient, atunci vei crește în greutate. Dacă mai punem la socoteală și că în prezent multe persoane dorm mai puțin ca niciodată, atunci această cauză este chiar plauzibilă.
  2.  Poluarea. Mai exact, hormonii sunt cei care controlează greutatea corporală. Iar poluarea din ziua de azi are un efect direct asupra acestor hormoni.
  3.  Aerul condiționat. Da, ai citit bine. De ce? Dacă este prea cald sau prea frig, corpul arde calorii pentru a-și putea echilibra temperatura și a fi cât mai confortabil. Totuși, foarte multe persoane trăiesc și lucrează în spații cu temperaturi controlate. Deci corpul nu mai trebuie să facă un efort în această direcție.
  4.  Fumatul mai scăzut. Sună ciudat, dar fumatul te ajută să slăbești. Iar în prezent, oamenii fumează mai puțin decât o făceau în trecut. Comparativ, s-ar părea că și acest factor ar putea influența creșterea obezității la nivel de populație.
  5.  Medicamentele. Multe medicamente precum contraceptivele, hormonii pe bază de steroizi, medicamentele pentru diabet, unele antidepresive, dar și medicamentele pentru tensiunea arterială pot cauza creșteri în greutate. Iar dacă ne uităm un pic la realitatea de astăzi, multe persoane chiar folosesc aceste medicamente.
  6.  Vârsta și etnia populației. Persoanele de vârstă mijlocie și persoanele de anumite etnii tind să aibă un nivel mai ridicat al obezității. Iar populația lumii chiar începe să îmbătrânească.
  7.  Mame mai în vârstă. Femeile din prezent aleg să aibă copii la o vârstă mai înaintată comparativ cu cele din trecut. Cu cât acestea sunt mai în vârstă și riscul copilului de a suferi de obezitate este mai mare.
  8.  Mediul strămoșilor noștri. Unele influențe pot merge cu până la două generații în trecut. Schimbările de mediu care ne-au determinat bunicii să devină obezi pot determina obezitatea unui nepot din prezent.
  9.  Obezitatea este strâns legată de fertilitate. Există dovezi care susțin că persoanele obeze tind să fie mai fertile. Dacă obezitatea are o componentă genetică, atunci procentul persoanelor obeze la nivelul unei populații ar trebui să crească.
  10.  Căsătoriile între persoanele cu același nivel de greutate. Atunci când ambii părinți suferă de obezitate, riscul ca cei mici să sufere și ei este foarte mare.

Acestea sunt cele 10 sugestii cu care au venit experții. Totuși, trebuie menționat că acești factori au nevoie de mai mult studiu și atenție. Mai multe argumente ar trebui să includă: un virus care induce depozitarea de grăsime, creșterea gradului de depresie printre copii, consumul mai mic de produse lactate și hormonii folosiți în agricultură.

Articole care te-ar putea interesa: 10 pași pentru a-ți îmbunătăți sănătatea.

Acum că ai văzut și aceste noi idei, tu ce părere ai? Care sunt factorii care au influențat atât de mult creșterea în greutate a populației?

Vrei să afli mai multe despre ce înseamnă o nutriție echilibrată? Intră chiar acum pe pagina noastră de Facebook.