Nutriție

Cum să ai grijă de dieta celor mici

Dacă întrebi acum un părinte pe stradă despre copilul lui dacă mănâncă sănătos, mai mult ca sigur acesta îți va spune că „da”. Măcar cât de cât.

Dacă totuși va observa că cel mic începe să aibă lipsuri, părintele va recurge rapid la multivitamine. Deși acestea nu sunt rele, mulți copii ajung să le vadă ca pe niște bomboane, mai ales acum când au atât de multe forme și culori: bomboane gumate, drajeuri, animale simpatice și personaje din desene animate.

De ce este acesta un lucru periculos? Ei bine, dintr-o mică eroare aceștia le pot considera drept ceva ce nu sunt și pot consuma mult mai multe. Dacă  se întâmplă vreodată așa ceva, trebuie să suni imediat la urgențe.

Știai că o supradoză de multivitamine cu fier îți poate îmbolnăvi copilul până la a-i pune viața în pericol? Așa că mai bine nu-ți asuma riscuri și ține toate formele de medicamente departe de copil. 

Totuși, înainte de a lua orice decizie, ar fi mai bine să te consulți cu medicul pediatru al copilului tău. O singură vitamină pe zi este mai mult decât suficientă pentru un copil, chiar dacă poate alimentația lui nu a fost cea mai bună în săptămâna respectivă.

Absorbția unor microelemente poate fi blocată dacă există o concentrație prea mare din altele în organism. De exemplu, un nivel prea mare de calciu poate împiedica absorbția fierului. Dacă alegerea alimentelor sănătoase nu este o prioritate în dieta copilului tău, atunci poți să te pregătești de pe acum să îi dai vitamine până târziu în adolescență.

Înainte de a cumpăra orice tip de vitamine, ar trebui să știi că opiniile cu privire la fier tind să difere foarte mult. Pe de-o parte, unele persoane consideră că este necesar să le dai copiilor fier. Pe de altă parte, există teorii care spun că acest lucru nu trebuie făcut absolut deloc.

Ce trebuie să ții minte este că trebuie să te consulți întotdeauna cu doctorul copilului tău. Există boli precum Hemocromatoza, boală care este cauzată chiar de un nivel mult prea mare de fier în sânge.

Ce se întâmplă mai exact în organism în acest moment? Ei bine, corpul nu mai poate folosi fierul și nu îl poate elimina. În majoritatea cazurilor, aceasta poate fi o boală fatală și poate cauza alte probleme grave de sănătate.

Un alt element de care are nevoie corpul copilului tău (dar nu numai) este calciul. Acesta este un mineral care ajută la dezvoltarea sănătoasă a oaselor și a mușchilor. Din acest motiv trebuie să fie o parte importantă din dieta oricărei persoane.

Copiii care mănâncă înghețată, iaurt și lactate în general ar trebui să reușească să obțină necesarul zilnic de calciu doar din alimentație. Totuși, cu toții știm că un copil nu mănâncă tot ceea ce își dorește părintele. Sau mai rău, există copii care nu pot mânca produse lactate nici dacă vor din cauza alergiilor sau intoleranțelor alimentare. În aceste situații, copiii pot primi sucuri fortificate cu calciu, cereale și vitamine.

În ceea ce privește necesarul de fluor, acesta este mai mult decât suficient dacă este obținut prin consumul apei tratate de la robinet și/sau folosirea unei paste de dinți cu fluor. Înainte de a-i da copilului orice supliment de fluor, asigură-te că și medicul specialist este de acord cu acest lucru. Spre exemplu, prea mult fluor poate să păteze dinții copilului tău pentru totdeauna.

Există multivitamine și în formă lichidă. Acestea sunt folosite cu precădere pentru bebelușii care nu pot consuma alimente solide și pot primi aceste multivitamine sub formă de picături.

Picăturile conțin vitaminele A, C și D și pot avea și fier adăugat. De asemenea, acestea mai pot conține și alte vitamine precum tiamina, niacina, riboflavina și vitamina B-12.

Dacă copilul tău este un pic mai mofturos și nu vrea să ia vitamine, poți încerca să-l ademenești cu vitaminele masticabile sub formă de personaje de desene animate sau animăluțe. Dar asigură-te că este mereu sub atenția unui adult atunci când le ia. De ce? Este foarte ușor să ajungă să ia mai multe decât ar trebui. Iar prea mult poate însemna chiar fatal pentru copil.

Ce trebuie să ții minte din acest articol este că o alimentație echilibrată din punct de vedere nutrițional elimină orice nevoie de suplimente de vitamine. Dacă nu există alte probleme de sănătate, copilul ar trebui să reușească să obțină toate vitaminele necesare doar din ceea ce mănâncă. Nu doar că acesta va fi mai sănătos, dar se va dezvolta și într-un mod echilibrat. 

Așa că mai putem să îți urăm succes și răbdare cu cei mici și o alimentație care să meargă brici. 

Vrei să afli mai multe despre cum să ai o dietă echilibrată? Ne găsești chiar acum pe Facebook.