Nutriție

Zece motive pentru care nu slăbești

  1. Ai un program de somn dereglat; prea mult (peste 9 ore) sau prea puțin (sub 5-6 ore), afectează hormonii care controlează foamea și pofta.
  2. Nu bei suficientă apă; apa îți potolește setea fără calorii, susține procesele metabolice. În plus, dacă bei suficientă apă scade riscul de a consuma sucuri dulci și băuturi acidulate.
  3. Faci pauze prea mari între mese, apoi mănânci prea mult, la ore târzii, pentru că îți este prea foame. Postul intermitent are multe beneficii pentru sănătate, atât mentală cât și fizică, dar ai grijă, după 14 ore în care nu ai mâncat nimic, să nu mănânci pentru două zile. În plus, dacă nu ți-e foame nu mânca, indiferent câte ore au trecut de la ultima masă.
  4. Mănânci altundeva decât acasă prea des (în oraș, la prieteni, rude, etc). Nu ai control pe ce mănânci, cum este gătită mâncarea și nici pe cât mănânci. 
  5. Stai toată ziua fie în mașină, la birou sau la televizor. Fă tot posibilul să te deplasezi pe jos, când ai de mers undeva. Urcă și coboară scările pe jos (liftul este pentru persoane cu dizabilități). Pleacă mai devreme de acasă când ai de mers undeva și fă o parte din drum pe jos. Când te întorci acasă, fă la fel. Dacă muncești la birou, fă pauze de 10 minute la fiecare oră și mișcă-te.
  6. Consumi prea mult alcool. Alcoolul este “calorie goală”; nu spune nimeni să nu sărbătorești ceva, la ocazii, doar să nu fie ocazii atât de lungi ca cele patru posturi mari de peste an.
  7. Îți potolești stresul sau nervii cu mâncare. Stresul te afectează, normal. Dar fă în așa fel încât să îl combați altfel decât cu mâncare: respiră adânc, ieși la aer, găsește ceva și sparge, pune o muzică liniștitoare, ia-ți copiii sau nepoții în brațe, ia o hârtie și scrie cinci motive pentru care te bucuri de viață (sau pentru care îi mulțumești lui Dumnezeu, dacă ai preocupări în această direcție). Ideea este că poți alege multe alte activități decât mâncarea sau băutura.
  8. Iei hotărâri impulsive legate de mâncare; un covrig, o gogoașă, un suc, etc. E bine să îți faci un plan referitor la orele de masă și la conținutul meselor, încă de dimineață…și să respecți acel plan. Dacă ți-ai propus să mănânci ceva la ora 13.00 și depășești cu mult această oră, cresc șansele de a apuca ceva rapid și, de obicei, nesănătos.
  9. Ai probleme cu tiroida; tiroida produce hormoni care controlează nivelul de energie și modul în care organismul procesează mâncarea. Balonarea, retenția de apă și de sare, de asemenea se pot datora unei tiroide “leneșe”. Fă o vizită la medicul endocrinolog și verifică-ți tiroida.
  10. Iei medicamente care au ca efect secundar creșterea în greutate; întreabă medicul sau farmacistul dacă medicamentele sau suplimentele pe care le iei pot să cauzeze creștere în greutate. Dar, ca informație generală, kilogramele nu se acumulează nici de la medicamente, nici de la vitamine și nici de la boli; kilogramele se acumulează de la mâncarea nepotrivită sau neadaptată situației în care te găsești.

În esență, comportamentul alimentar este, ca orice alt comportament, unul ÎNVĂȚAT; și “orice învăț are și dezvăț”, cum zice vorba din popor. Este în controlul tău. Așa cum ai grijă să nu te lovească o mașină, pentru că există riscul să mori, tot așa poți avea grijă și ce mănânci sau bei…tot pentru că există riscul (MAI MARE) să mori.