Mișcare

O oră pentru zece ani…sau mai mult

E uimitor cât de simplu este să facem bine…și mai ales să NE facem bine, nouă înșine. Chiar dacă avem norocul să trăim într-o țară fără atacuri teroriste, fără războaie și fără alte nenorociri care să ne amenințe viața, avem suficienți „dușmani tăcuți” care ne amenință, în fiecare zi: bolile cardiovasculare, diabetul, obezitatea, cancerul, fumatul.

La fel de uimitor este că, în foarte mare măsură, acești dușmani ni i-am creat tot noi. Conform statisticilor, ne petrecem mai mult de 6 ore zilnic stând. Fie la serviciu, fie în timpul liber, mai mult de 6 ore în fiecare zi stăm la volan, la televizor, la computer sau pur și simplu stăm degeaba. Doar aceste 6 ore zilnice petrecute în mod total sedentar sunt suficiente ca să ne reducă speranța de viață și să ne crească riscul de a muri din cauze cardiovasculare.

Dacă mai adăugăm faptul că, în cele 6 ore sau mai mult, nu doar stăm și ne uităm degeaba la ceva, dar mai și ciugulim sau chiar mâncăm (de obicei prostii, dar indiferent ce, mâncăm mai mult decât avem nevoie), atunci puterea „dușmanului nevăzut” este de două ori mai mare.

Vestea bună este că tot noi putem schimba toate acestea. Așa cum noi i-am invitat pe acești „dușmani nevăzuți” în viața noastră, tot noi putem să-i alungăm. Și chiar să-i învingem. Tot conform statisticilor oficiale din studii făcute de oameni serioși, care sepricep la așa ceva, efectul celor 6 ore zilnice de stat degeaba asupra sănătății noastre poate fi anihilat complet dacă una dintre cele 6 ore o înlocuim cu activitate fizică.

Atunci când vorbim de activitate fizică, oamenii încep cu scuzele: „eu nu am timp”, „eu nu am voie să fac efort”, etc. Problema cu timpul este foarte simplă: dacă nu ai timp acum pentru sănătatea ta, nu vei mai avea timp deloc. Întrebarea nu este dacă vei părăsi lumea asta mai devreme, ci cât ai fi putut să trăiești mai mult dacă ți-ai fi „făcut timp” ca, în loc să te uiți la televizor, doar o oră pe zi să faci puțină mișcare. Nu este treaba nimănui să te motiveze să vrei să trăiești mai mult și mai bine. Întreabă-ți familia și întreabă-te pe tine dacă vrei să trăiești mai mult și mai bine.

Problema cu „nu am voie să fac efort”, sau „este scump să faci sport”, sau „nu am mai făcut sport de mult și nu pot să fac”, etc. este la fel de simplă; când aud de activitate fizică oamenii își imaginează că trebuie să se apuce de alergat, de bicicletă, de înotat sau de sală. Nici vorbă de așa ceva. Este suficient să te plimbi o oră; în parc, în jurul blocului, în pădure, pe stradă, unde vrei. Nu contează. Poți să te plimbi și prin casă; sau să te miști prin casă, să dansezi, orice…Important este să faci ceva fizic, timp de o oră, în fiecare zi. Iar această oră are puterea să anihileze complet toate celelalte ore de inactivitate.

Ulterior, dacă simți că este prea ușor să te plimbi sau să dansezi, poți să treci la nivelul următor; adică jogging, alergare ușoară, etc. Dar, pentru început, hai să ne rezumăm la a face ceva simplu, o mișcare ușoară, orice, timp de o oră în fiecare zi.

Astfel vei alunga toți acei „dușmani nevăzuți” care îți amenință viața.