Informații utile

Somnul insuficient favorizează creșterea în greutate

Un studiu recent a demonstrat că programul insuficient de somn, adică între 5 și 6 ore pe noapte, are consecințe serioase asupra metabolismului, în general, dar și asupra creșterii în greutate, în special.

Persoanele care nu reușesc să doarmă minim 7 ore pe noapte, mai ales înainte de ora 23, minim până la ora 6 dimineața, câștigă în greutate mai mult de un kilogram în două săptămâni, comparativ cu persoanele care dorm suficient.

Două aspecte sunt chiar mai interesante:

  • creșterea în greutate se întămplă chiar dacă NUMĂRUL CALORIILOR CONSUMATE ESTE ACELAȘI
  • creșterea în greutate se întâmplă CHIAR DACĂ RECUPERĂM ORELE DE SOMN la sfârșit de săptămână

Explicația este că între orele 22 și 7 dimineața organismul nostru este programat să doarmă; dar dacă nu dormim în acest interval, există riscul să mâncăm. Chiar dacă nu mâncăm mai mult decât persoanele care dorm suficient, faptul că mâncăm atunci când ar trebui să dormim stimulează organismul să depună alimentele sub formă de grăsime.

Iată de ce toți specialiștii recomandă ca orice program care presupune o schimbare a stilului de viață să înceapă cu un program echilibrat de somn; așezat în pat între orele 22-23, astfel încât, cel târziu la ora 23 să înceapă somnul. Iar durata minimă să fie de 7 ore; adică trezirea după ora 6 dimineața.

Astfel ne asigurăm că suntem odihniți și avem suficientă energie atât pentru activitatea de peste zi cât și pentru hotărârile pe care le avem de luat, unele legate chiar de ceea ce mâncăm. Este demonstrat că a lua o hotărâre este un proces foarte consumator de energie, iar dacă nu am dormit bine peste noapte există un risc crescut de a lua hotărâri nefericite; inclusiv referitoare la ce mâncăm, cât mâncăm și când mâncăm.

Dacă aveți probleme în a calcula caloriile consumate zilnic, sau pur și simplu nu vă place să faceți asta, aveți la îndemână produse gata preparate pentru dvs., cu aport caloric suficient, echilibrate din punc de vedere al conținutului în proteine, glucide și grăsimi, care vă ajută să respectați un program alimentar echilibrat: de exemplu .