Nutriție

Matematica și metabolismul

În articolul de astăzi facem puțină matematică. În primul rând, pentru că matematica nu minte niciodată.

Numărul de calorii pe care le consumăm într-o zi din alimentație se adună; numărul de calorii pe care le ardem într-o zi prin diferite activități se scade. Iar acum începem:

 • corpul nostru consumă calorii chiar și în repaus complet, doar ca să trăiască; se numește metabolism bazal; dacă ne trezim dimineața și doar stăm în pat cu ochii deschiși, consumăm energie pentru asta; metabolismul bazal este individual, în funcție de vârstă, greutate, status fizic, etc; dar am în față rezultatele unei femei de 43 ani, 160 cm înălțime și 52 kg, al cărei metabolism bazal este 1254 kcal/zi; iar pentru un bărbat de 46 ani, 177 cm înălțime și 83 kg, avem un metabolism bazal de 1792 kcal/zi. Adică aceste două persoane, doar ca să existe, consumă acel număr de calorii într-o zi. Se pot folosi aceste informații ca referință pentru situația dvs.
 • dacă în cursul zilei desfășurăm diferite activități, unele intelectuale, altele fizice, caloriile pe care le ardem se adaugă la metabolismul bazal și rezultă o cantitate mai mare de calorii care se scad din bilanțul caloric al zilei; de exemplu, cele două persoane ale căror analize le am în față, ard într-o zi 2382 kcal-doamna (este o persoană foarte activă, dar fără a face sport propriu-zis) și 4300 de calorii-domnul (este, de asemenea, o persoană foarte activă și, în plus, face sport de trei ori pe săptămână, în medie-alergat și sală).
 • dieta hipocalorică presupune un consum zilnic de maxim 800 kcal, pentru o durată de două săptămâni, pentru ca bilanțul zilnic negativ din această perioadă să ardă un număr cât mai mare de calorii din grăsimile depuse în ficat, în jurul organelor interne (mai ales abdominale) și sub piele.
 • problema este că organismul nostru preferă să ardă energie din glucide (dulciuri), pe care o are cel mai la îndemână: din sânge, ca urmare a alimentației recent consumate, sau din depozitele de glicogen din ficat și mușchi, unde se depun glucidele nefolosite din sânge, ca să fie la îndemână pentru situații de urgență (fugim după autobus, tramvai sau metro, a luat-o copilul la fugă și trebuie să îl prindem, se arde mâncarea în cuptor și fugim repede să rezolvăm situația, etc). Aceste depozite de glicogen sunt de cca. 2000-2500 kcal pentru un bărbat și 1200-1800 kcal pentru o femeie (orientativ) și sunt suficiente pentru nevoile zilnice ale unei persoane. După ce glucidele se depun în mușchi și ficat, ca să completeze ce s-a consumat din glicogen, tot ce rămâne se depune sub formă de grăsime, peste tot în corp, dar mai ales în ficat, în jurul organelor abdominale și sub piele.
 • energia din depozitele de grăsime din corp este o sursă secundară de energie; este ca un depozit pe termen lung la bancă, la care corpul nu apelează în mod regulat, ci doar în anumite situații; iar acele situații trebuie create, dacă vrem să ardem grăsimile; o astfel de situație este dieta hipocalorică, foarte săracă în glucide, care reduce rezervele de glicogen și glucidele circulante din sânge și forțează organismul să apeleze la depozitele de grăsime; o altă situație o reprezintă activitatea fizică moderată ca intensitate (plimbare, bicicletă, etc), dar cu o durată mai mare de 45 de minute; de exemplu, o plimbare în ritm moderat, de 45 minute-o oră, poate să ardă 150-200 kcal. Din acestea, cam 40% vor fi arse din depozitele de grăsime, DACĂ nu cumva suntem după masă și există deja glucide suficiente circulante în sânge.
 • un gram de glucid produce prin ardere 4 kcal, iar un gram de grăsime produce prin ardere 9 kcal
 • să luăm exemplul doamnei pe care am prezentat-o mai sus: dacă urmează dieta hipocalorică, aduce în corp 800 kcal/zi și arde 2382 kcal/zi; așadar are un bilanț zilnic de minus 1582 kcal. Să presupunem că, datorită dietei hipocalorice, rezervele de glicogen sunt foarte scăzute, ca urmare, o mare parte din cele 1582 kcal arse într-o zi sunt din grăsime; nu prea avem cum să știm exact, dar aproximăm la 1200 kcal. Calculul ne arată că cele 1200 kcal arse înseamnă 133 grame de grăsime. Ar putea să pară puțin, dar să ne gândim că aceste grame de grăsime la fel au fost depuse; câte 50-100-150 grame în fiecare zi; și se depun chiar acum, în continuare, dacă bilanțul caloric zilnic este pozitiv (adică aducem mai mult decât ardem). În consecință, degresarea trebuie să fie un proces asemănător, dar în sens invers.
 • ca urmare a tuturor celor de mai sus, precum și după rezultatele din studii și din experiența practică, în perioada de post hepatic de două săptămâni, se poate ajunge la o scădere în greutate între 1,5 și 3 kg. Evident că pot să fie și excepții.

Marele avantaj al dietei hipocalorice din postul hepatic este că arde preponderent grăsime, dacă este respectată întocmai. Iar riscul de a crește rapid în greutate după încheierea perioadei este mai mic. Alte diete pot să rezulte în scăderi mai spectaculoase ale numărului de kilograme, într-o perioadă scurtă de timp, dar aceste scăderi pot să fie din apă și electroliți, sau din masă musculară și osoasă. Asfel se explică de ce, după unele diete, câștigul în greutate revine foarte rapid; pentru că, de fapt, corpul a pierdut apă și minerale care, odată aduse înapoi, își ocupă locul lor în organism. Ca să nu mai spunem de riscul reprezentat de pierderile de sodiu, calciu, potasiu sau magneziu.

Al doilea mare avantaj este că ne ajută să deprindem un comportament alimentar, pe perioada celor două săptămâni, pe care îl putem prelungi mai departe, chiar dacă creștem aportul caloric zilnic; ideal ar fi să creștem până la maxim 1200 kcal/zi, încă o lună cel puțin, tocmai pentru a fixa acest nou comportament alimentar mai bine.

Iar când zicem nou comportament alimentar, acesta înseamnă:

 • exclusiv trei mese pe zi, fără gustări sau ronțăieli între mese și fără lichide dulci
 • mai puține calorii consumate decât caloriile arse și cât mai puține dulciuri; se poate alege o zi a săptămânii în care să ne satisfacem pofta de dulce, iar în rest să respectăm o dietă sănătoasă și echilibrată; în plus, multe dintre shake-urile Premium Diet sunt dulci (ciocolată, vanilie, capucino, miere și nuci), deci un shake zilnic poate să asigure atât nevoia de dulce cât și o alimentație echilibrată
 • minim patru ore între mese, cina la ora 6-7 seara (cel mai târziu) și pauză de 14 ore până la micul dejun

Dacă ajungem să facem aceste lucruri pentru 45-60 de zile, șansele sunt foarte mari să devină parte normală din viața noastră, pentru toată viața. Personal, de 4 ani am renunțat complet la orice ciuguleală dintre mese; 100%. Chiar dacă mai derapez în ceea ce privește cantitățile de mâncare, sau chiar dacă îmi fac de cap, uneori, cu mâncăruri „interzise”, de 4 ani, nici măcar o dată nu am mâncat mai mult de trei ori pe zi (de cele mai multe ori de două ori) și nici măcar o dată nu au trecut mai puțin de patru ore de la o masă la alta. Deci, se poate.

Special pentru persoanele care nu au timp, sau nu le place, sau le este greu să stea să calculeze calorii sau planuri alimentare, au fost create produsele Premium Diet; de exemplu.

Sănătate multă!

11 thoughts on “Matematica și metabolismul

  1. Sărut mâna.

   Un program de dietă echilibrat vă poate ajuta să slăbiți sănătos. Cam 1 kg/săptămâmnă, ceea ce înseamnă că este nevoie de aproximativ 3 luni, în situația dvs.

   Trebuie respectate câteva principii simple, dar trebuie să fiți hotărâtă, mai ales că e vorba de motive medicale; și să aveți sprijinul familiei:

   1. maxim trei mese pe zi, fără gustări între ele; minim 4 ore între mese; ultima masă seara, cel târziu la ora 19.00
   2. consum de lichide cât mai mult, apă sau ceai, dar nicio băutură dulce
   3. de la masa de seară, până la prima masă de a doua zi să treacă 14 ore
   4. program de somn suficient; cel mai târziu la ora 23 să fiți adormită; nu televizor în camera în care dormiți, sau alte aparate; nici telefon, nici tabletă; somnn minim 7 ore
   5. tot ce este dulce redus la minim, spre zero, inclusiv fructe dulci, pâine, paste, făinoase, etc.

   Ca să vă fie ușor să respectați cantitățile și numărul de calorii recomandat, dar și pentru a-i da organismului tot ce are nevoie, ca să fie sănătos, au fost create produsele Premium Diet, care vă asigură un aport echilibrat de carbohidrați, proteine, grăsimi, vitamine și minerale. Sun produse care au ca bază cea mai valoroasă proteina din lapte, cazeina. Dacă doriți, puteți comanda produsele noastre. Împreună cu acestea veți primi toate informațiile de care aveți nevoie ca să urmați dieta, inclusiv rețete de mâncare sănătoase, ușor de preparat și hipocalorice. Am creat și un grup de suport pe Facebook, Grup Nutrivision.ro

   Vă putem ajuta cu tot ce aveți nevoie, doar să vreți și dvs.
   O zi frumoasă.
   Echipa Nutrivision.

   1. Sărut mâna.

    Pe lângă înălțime și greutate, este importantă și circunferința taliei. Ca să putem afla și riscul de boală hepatică, sau de alte afecțiuni (cardiovasculare, diabet), nu doar problema de greutate.

    Probabil o scădere în greutate de 5-6 kg v-ar ajuta, din toate punctele de vedere.
    Cum puteți face?
    Aveți mai multe variante; în articolele noastre de pe Blog găsiți tot felul de sfaturi utile. Dar, în primul rând, trebuie să respectați un program de masă potrivit. Oricare din produsele noastre vă ajută, pentru că sunt naturale, au tot ce vă trebuie din punct de vedere nutrițional și sunt și gustoase.

    Pe Facebook Nutrivision.ro, Messenger și pe Grup Nutrivision.ro de pe Facebook găsiți, de asemenea, destule informații.
    O zi frumoasă.
    Echipa Nutrivision.

  1. Bună ziua.

   După cum, probabil, ați văzut la noi pe site, programul Premium Diet și produsele noastre sunt special concepute pentru ceea ce vă doriți dvs.
   Societatea de Nutriție din Germania are doar 6 programe de scădere în greutate care sunt recunoscute; iar două din cele 6 programe se bazează pe produsele Premium Diet.

   Vă invităm și pe dvs. să începeți, dacă doriți, evident.
   O zi frumoasă.
   Echipa Nutrivision.

  1. Bună ziua.

   În primul rând, diabetul tip 2 este o boală serioasă, pe care ar trebui să o tratați.
   În al doilea rând, oamenii se îngrașă penrtu că aduc în corp mai multe calorii decât consumă. Nu există alt motiv.
   Asta înseamnă că ceea ce mâncați este fie în cantitate mai mare decât aveți nevoie, fie componența meselor este dezechilibrată (insuficiente proteine, prea multe grăsimi și carbohidrați, chiar dacă în limite care nu vă afectează diabetul), fie orele de masă sunt nepotrivite, sau prea multe mese; totul combinat cu mișcare insuficientă.

   Vă invităm să citiți articolul de pe site „Matematica și metabolismul”, ca să înțelegeți mai multe; precum și restul articolelor și materialelor video.

   Apoi, ați putea încerca oricare din produsele noastre, care sunt concepute special pentru astfel de situații, ca să ofere tot ce are nevoie organismul.

   O zi frumoasă.
   Echipa Nutrivision.