Rolul sistemului imunitar este acela de a ne proteja de orice substanță străină care ar putea dăuna organismului. Aceste substanțe străine sunt cunoscute și sub numele de antigeni. Antigenii includ bacterii, viruși, paraziți și ciuperci. Când aceste organisme sunt în corpul nostru, ele declanșează sistemul imunitar, care, în schimb, încearcă să distrugă antigenul prin diferite mecanisme.
Sistemul nostru imunitar poate fi împărțit în două categorii: înnăscut și adaptiv.
Componentele sistemului imunitar înnăscut
Antigenul are drept scop intrarea în organism. Sistemul nostru imunitar înnăscut este primul respondent al corpului. Acesta include pielea, celulele sistemului imunitar și unele substanțe chimice din sânge.
Pielea
Pielea este prima noastră linie de apărare care joacă rolul unei bariere de suprafață care oprește bacteriile și virușii din a intra în organism. Acest lucru explică și de ce când suntem în sezonul gripelor și al răcelilor toate instituțiile scot în evidență importanța spălatului pe mâini. Prin spălarea mâinilor distrugem antigenii înainte de a intra în organism și a ne face rău.
Celulele sistemului imunitar
Celulele imunitare sunt și ele esențiale pentru sistemul nostru de apărare. Unele celule sunt mai selective decât altele când vine vorba de tipul de antigeni pe care îl atacă. Cele trei categorii principale de celule sunt: fagocitele, celulele T și celulele B.
Fagocitele
Fagocitele sunt niște celule mari, albe care devorează antigenii. Ele se află în sângele și țesuturile noastre. De obicei, din cauza acestor celule observăm inflamația la nivelul organismului. Inflamația crește fluxul sângelui care joacă un rol esențial în transportarea celulelor imunitare într-o anumită zonă din corp.
Celulele T
Aceste celule există pentru a regla celulele imunitare. Ele le pot elimina sau activa. Poate ai auzit până acum termenul de celule ucigașe. Ei bine, acesta este folosit pentru a descrie un tip de celulă T al cărui unic scop este acela de a ucide orice celulă infectată cu antigeni sau care pare anormală.
Celulele B
Ai auzit până acum de anticorpi? Ei bine, celulele B sunt responsabile de activarea acestor anticorpi, fiind o proteină care distruge antigenii din fluxul sanguin.
Acum că am aflat mai multe despre sistemul imunitar înnăscut, este timpul să vedem despre sistemul imunitar adaptiv.
Dacă îți place acest articol, s-ar putea să îți placă și Polenul de albine – un miracol pentru sănătate?
Sistemul imunitar adaptiv
Ar trebui să fim foarte recunoscători sistemului nostru adaptiv. De ce? Pentru că acesta își amintește atacurile anterioare de la antigeni și este declanșat să combată mai eficient același tip de antigen.
Să luăm exemplul oricărui vaccin. Te-ai vaccinat până acum măcar pentru ceva, nu? Să vedem ce s-a întâmplat atunci. Vaccinul a declanșat sistemul imunitar pentru a putea crea un sistem imunitar adaptiv, astfel încât atunci când te reîntâlnești cu acest antigen, sistemul poate lupta mai ușor.
Sistemul imunitar adaptiv își amintește antigenii și poate trimite celule imunitare care pot ataca în mod specific un tip de antigen. Acest proces este motivul pentru care este mult mai rapid în tratarea problemei și lasă mult mai puțin timp de multiplicare pentru antigeni.
Sistemul limfatic
Un alt sistem vital pentru prevenirea bolilor este sistemul limfatic. Acesta este alcătuit din țesuturi, vase de sânge și noduri care permit organismului să scape de toxine și orice alte deșeuri care pot fi dăunătoare organismului. Principalul rol al sistemului limfatic este cel de a transporta un lichid denumit limfă care conține celulele albe din sânge (cum ar fi celulele B și celulele T).
Puterea sistemului imunitar este influențată de stilul tău de viață. În funcție de acestea, sistemul poate fi mai puternic sau mai slab în fața pericolului.
Urmărește-ne și pe Facebook pentru a descoperi mai multe despre aceste obiceiuri sănătoase care te vor ajuta să ai un sistem imunitar mai puternic.
Trebuie să te autentifici pentru a publica un comentariu.