Azi venim în fața ta cu acest articol în care îți explicăm pe înțelesul tuturor de ce trebuie să consumi fibre în mod regulat. Și de ce sunt ele esențiale pentru a avea o dietă echilibrată din punct de vedere nutrițional.
Atunci când se vorbește despre diete, toată lumea menționează carbohidrații, grăsimile și proteinele. Însă fibrele rămân mereu acolo, într-o zonă gri, unde nu știi exact ce este cu ele, ce fac și de unde provin.
Beneficiile fibrelor sunt multiple. Totuși, astăzi ne vom focusa atenția doar pe o parte dintre ele.
Mai întâi de toate, ce sunt fibrele și de nu trebuie să lipseasă din dietă?
Fibrele sunt acea parte din toate alimentele vegetale care nu poate fi digerată de organismul uman. Ele se găsesc în fructe, legume, cereale și fasole. Sistemul nostru digestiv nu poate digera fibrele, așa că le elimină în forma lor naturală.
Urmând firul logic al lucrurilor, te-ai putea întreba: la ce bun să consumi fibre dacă tot le elimini, nu este așa? Ei bine, greșit. Ele încă sunt esențiale.
Haide să facem un joc de imaginație. Să spunem că mănânci mai mult decât ar trebui măcar o dată sau de două ori pe săptămână, cel mai des la sfârșit de săptămână, iar meniul tău normal nu prea include fibre. Acesta ar fi stilul tău de viață. Știi la ce ar trebui să te aștepți acum?
La indigestii, dureri de stomac, gaze în tractul digestiv, constipație, hemoroizi, oboseală și chiar lipsă de concentrare.
În alte cuvinte, vei avea mai puțină productivitate la muncă, iar acasă s-ar putea să descoperi că-ți pierzi răbdarea mult mai repede. Cireașa de pe tort este atunci când începi să câștigi în greutate. Și abia atunci vei începe să-ți ridici semne de întrebare.
Și cum găsești răspunsuri? Cauți cauza. În povestea noastră imaginară, cauza este aportul scăzut de alimente bogate în fibre, respectiv consumul ridicat de alimente care nu conțin deloc fibre (precum carnea). Aportul general de fibre de care are nevoie organismul este de 25 – 30 de grame pe zi. Totuși, din păcate, majoritatea persoanelor nu consumă mai mult de 10 – 15 grame pe zi.
Deci, ce poți face în această situație? Poți consuma mai multe alimente bogate în fibre, precum: toate tărâțele din cereale, fasole, mazăre, spanac, porumb dulce, pâine neagră integrală, varză roșie, morcovi, cartofi copți în coajă, mere, banane, portocale. Ce mai? Toate fructele.
Dacă îți place ce ai citit până acum, s-ar putea să te intereseze și Elementele unei nutriții corecte.
Ce trebuie să mai știi, există două tipuri de fibre: solubile și insolubile. Odată ce începi să consumi mai multe alimente bogate în fibre, vei descoperi cu uimire cât de multe beneficii aduc organismului, sănătății și modului tău de viață.
Fibrele solubile ajută la crearea unui lichid asemănător unui gel în tractul intestinal. Acest gel previne constipația și-ți îmbunătățește digestia. Deci îi poți spune adio indigestiei.
Mai mult, fibrele îți mențin stomacul plin pentru mai mult timp și nu vei simți foame la fel de repede. Astfel, mănânci mai puțin, iar corpul tău arde calorii mai multe în încercarea sa de a digera fibrele. Rezultatul? Poți să pierzi din greutate.
Datorită proprietăților de a reține apa și de a împinge mai repede resturile de-a lungul intestinelor, fibrele insolubile sunt un laxativ natural excelent. Astfel, fibrele diminuează și riscurile apariției cancerului de colon.
Acum mai rămâne să-ți spunem că nu vei regreta dacă începi să introduci mai multe fibre în dieta ta de zi cu zi.
Fie că ai probleme digestive, fie că te îngrijorează greutatea, fibrele pot fi cele care fac diferența. Înclină balanța către o dietă echilibrată din punct de vedere nutrițional. Doar așa te vei putea bucura de o viață lungă și sănătoasă.
Dacă vrei să afli mai multe informații despre cum să ai o dietă echilibrată din punct de vedere nutrițional, ne poți urmări și pe Facebook.
Trebuie să te autentifici pentru a publica un comentariu.