Nutriție

Fructele, legumele și sănătatea ta

Noile repere alimentare emise de Guvernul Statelor Unite ale Americii recomandă tuturor cetățenilor să consume între 5 și 9 porții de fructe și legume în fiecare zi. La prima vedere, aceste numere s-ar putea să ți se pară prea mari. În realitate este mult mai ușor decât te-ai aștepta să introduci mai multe fructe și legume în rutina ta zilnică.

În primul rând, rafturile magazinelor dau pe afară de legume și fructe proaspete. Mai mult decât atât, acestea sunt și mai ieftine (comparativ cu alte alimente) și mai bogate în nutrienți. Cu atât de multe variante dintre care poți alege, este ușor să le introduci în planul tău alimentar zilnic. Sunt gustoase și nutritive. Tot ceea ce are nevoie corpul tău!

Atunci când iei în considerare cât de mult înseamnă o porție, este destul de ușor să consumi între 5 și 9 porții de fructe și legume zilnice. Spre exemplu, cantitatea zilnică recomandată este echivalentă a două căni jumătate de fructe și legume. Iar dacă iei în considerare diversitatea și prețul lor, atunci poți recunoaște că probabil ai alte motive pentru care nu mănânci deja multe fructe și legume.

Un mod foarte bun de a obține nutrienții de care ai nevoie este să consumi cât mai variat. Dacă mănânci aceleași lucruri în fiecare zi, riști să te plictisești repede. Așa că de ce să nu profiți de multiplele opțiuni pe care le ai, în toate culorile curcubeului și în toate formele posibile, mărimile și texturile și să îți faci cadou o dietă variată și sănătoasă.

Atunci când mergi la cumpărături este important să optezi pentru cât mai multe culori. Acest motiv nu ține de estetică (deși chiar arată mai atractiv când ai o farfurie colorată în față). În funcție de culorile pe care le au, legumele și fructele conțin diferiți nutrienți. Astfel, îți asiguri consumul de vitamine și minerale de care ai nevoie în fiecare zi.

Descoperirea de noi rețete este o altă opțiune prin care îți poți atinge obiectivul zilnic. Tuturor le place să încerce lucruri noi, iar aceste rețete s-ar putea să-ți ofere impulsul de care ai nevoie pentru a merge mai departe.

Odată cu încercarea de noi rețete, poți avea și oportunitatea de a încerca noi fructe și legume pe care nu le-ai mai încercat până acum. Spre exemplu, toată lumea a mâncat probabil portocale, dar ai încercat kiwi sau mango până acum? Dar spanac sau nap? Să încerci noi lucruri este o metodă prin care poți descoperi noi alimente care îți plac și poți consuma nutrienții de care ai nevoie.

Multe persoane au falsa impresie că dacă iau suplimente, atunci nu mai trebuie să consume cele 5 – 9 porții de fructe și legume zilnice. De fapt, acest lucru nu poate fi mai departe de adevăr! Asta pentru că fructele și legumele conțin mult mai mult decât micronutrienții identificați de știință și sintetizați sub forma suplimentelor. În timp ce acești micronutrienți, precum vitamina C, vitamina A și vitamina E sunt importanți pentru o bună sănătate, la fel sunt și celelalte sute de alte elemente pe care le conțin alimentele. Aceste elemente nu pot fi găsite în niciun supliment. Ele trebuie obținute printr-o dietă sănătoasă și echilibrată.

De asemenea, fructele și legumele sunt mai ieftine decât suplimentele alimentare, mai ales atunci când sunt cumpărate în sezonul lor și de la producători locali. Mai mult, pe termen lung, această metodă ajunge să fie mai puțin costisitoare pentru buzunarul tău.

Așa că nu uita să-ți consumi cele 5 – 9 porții de fructe și legume zilnice. Poate ți se par prea multe, însă poți îndeplini acest obiectiv foarte ușor doar prin consumul lor sub formă de gustări, garnituri, feluri de mâncare secundare sau chiar principale.

Tu câte fructe și legume ai mâncat astăzi? Nu ezita să afli mai multe despre cum poți avea o dietă echilibrată din celelalte articole de pe site.