Nutriție

Poate nutriția încetini procesul de îmbătrânire?

Cu toții îmbătrânim. Acest fapt este inevitabil. Doar că multe dintre schimbările negative care au loc în organismul nostru odată cu înaintarea în vârstă, nu sunt inevitabile.

Pe măsură ce îmbătrânim, devenim mai susceptibili la diferite tipuri de boli, precum cele de inimă, osteoporoză, diabet și artrită. Cu toate acestea, cercetările din domeniul medical au arătat că o nutriție adecvată poate încetini și chiar preveni multe dintre aceste afecțiuni.

S-a estimat că aproape jumătate dintre toate problemele de sănătate de care suferă oamenii în vârstă sunt direct conectate cu o nutriție necorespunzătoare. Vârstnicii sunt pe departe unele dintre cele mai prost hrănite categorii de persoane. De ce? Ei bine, atunci când îmbătrânești, mirosul și gustul nu mai sunt la fel de puternice, nu mai poți mesteca la fel de bine și pur și simplu nu te mai simți la fel de flămând.

De asemenea, să nu uităm de factorii financiari care pot condiționa cumpărăturile pe care le fac aceștia, iar din cauza multor factori fizici, inclusiv mersul la cumpărături poate fi mai greu. Mai mult decât atât, cu cât îmbătrânești, corpul tău s-ar putea să nu mai poată absorbi la fel de bine o parte dintre nutrienții consumați. În acest caz, o doză de multivitamine (preferabil în formă lichidă) poate fi de ajutor. Medicul este cel care te poate ajuta să găsești combinația potrivită pentru tine.

În continuare sunt doar o parte dintre lucrurile pe care poți să le faci pentru a planifica o nutriție mai bună și o viață mai sănătoasă odată cu trecerea timpului:

    Planifică mesele pentru fiecare zi și încearcă să incluzi legume în măcar două dintre ele. Dacă ai nevoie de gustări, alege fructe și legume și nu junk food (chipsuri sau bomboane)

        Dacă ești deja în vârstă sau cunoști pe cineva căruia îi este greu să mestece carnea, o bună alternativă este reprezentată de pește și carne tocată. De asemenea, nu uita să mănânci mai multe supe pentru că pot avea mulți nutrienți și sunt o alegerea minunată dacă trebuie să te încadrezi într-un buget

    Poți face lucrurile mai atractive dacă inviți din când în când un prieten pentru a lua prânzul sau cina împreună. E o bună metodă pentru a-ți spori creativitatea cu privire la ce vei mânca și de a nu te plictisi

      Pentru a te asigura că ai o varietate bună de nutrienți, gătește cât mai colorat. În funcție de culorile lor, legumele conțin diferite categorii de nutrienți. Deci secretul este să le combini și să fii cât mai creativ cu ele

Înaintarea în vârstă este inevitabilă, dar asta nu înseamnă că nu o poți face într-un mod sănătos și cu o dietă nutrițională echilibrată.

Ține minte, sănătatea nu trebuie să țină cont de vârstă, ci de nutriție!