Există persoane care susțin un program alimentar zilnic compus din trei mese principale și una sau două gustări între ele.
Există chiar medici sau nutriționiști care recomandă astfel de programe alimentare.
Precizând că fiecare persoană este unică și că ceea ce funcționează în cazul meu s-ar putea să nu funcționeze în cazul tău, suntem totuși obligați să prezentăm aici câteva argumente pentru care programul alimentar compus din trei mese principale plus gustări NU este recomandat persoanelor care doresc să slăbească.
- Primul argument este unul cantitativ: toate studiile efectuate, care au comparat trei mese principale, fără nicio gustare între ele, cu trei mese principale plus gustări (una sau două), au demonstrat că persoanele din a doua categorie au consumat mai multe calorii în fiecare zi. Și, mai multe calorii/zi înseamnă nu doar că nu ai cum să slăbești, ba chiar mai mult, te îngrași mai tare. Explicația este destul de simplă: atât cele trei mese principale, cât și gustările, ar trebui să fie, cantitativ, mai mici ca să aducă mai puține calorii; doar că persoanele care au nevoie să slăbească au ajuns în această situație TOCMAI pentru că au o problemă în a defini ce înseamnă o masă „mai mică” din punct de vedere cantitativ.
- Al doilea argument este unul fiziologic: în organismul uman există doi hormoni foarte importanți care reglează metabolismul glucidic și cel lipidic-insulina și glucagonul. Insulina preia glucoza care ajunge în sânge după ce mâncăm și o metabolizează. Dacă nu are pe ce să o consume, pentru că nu avem activitate fizică sau intelectuală în acel moment, insulina depune glucoza în ficat și în alte depozite, sub formă de grăsime. Insulina se produce imediat după ce mâncăm și scade pe măsură ce trece timpul de la momentul mesei. Glucagonul, pe de altă parte, este hormonul care ajută sa se descompună grăsimile din depozite. Fără glucagon, grăsimile nu se ard. Problema este că glucagonul începe să fie secretat în organism atunci când scade insulina. Cât timp insulina este crescută, glucagonul nu are cum să apară să își facă treaba. După primele două ore de la ultima masă, insulina începe să scadă și să facă loc glucagonului. Dacă luăm o gustare în acest interval de timp, această gustare produce o altă creștere de insulină; și așa nu ajungem niciodată să avem suficient glucagon ca să poată să „topească” grăsimile acumulate.
În concluzie, acestea sunt principalele argumente științifice pentru care un comportament alimentar echilibrat și corect înseamnă:
- trei mese pe zi, exclusiv
- minim 4-5 ore pauză între mese
- nicio gustare, nicio „ciuguleală” și nicio băutură care conține calorii, între cele trei mese
- ultima masă la ora 19.00, cu pauză până la prima masă din ziua următoare de 12-14 ore
- ora de culcare, cel mai târziu, 23.00, fără televizor sau alte „device-uri” în dormitor și minim 7 ore de somn
- minim doi litri de lichide consumate zilnic, majoritatea în timpul celor trei mese (dacă vorbim de lichide cu conținut caloric), iar între mese doar apă sau ceai neîndulcit
2 thoughts on “Trei mese, cu sau fără gustări între ele?”
Daca mancam cina (masa usoara ) pe la ora 20.00 si lenevim pina la ora de culcare (22.00-23.00) in fata TV -ului, este gresita atitudinea ?
Sărut mâna.
Nu este total greșită. este bine ca de la ultima masă până la ora de culcare să treacă minim 3-4 ore. Dar depinde foarte mult și cât de copioasă este această ultimă masă și din ce este alcătuită.
O zi frumoasă.
Echipa Nutrivision.
Trebuie să te autentifici pentru a publica un comentariu.