Uncategorized

Dieta hipocalorică te scapă de diabet

Regimul alimentar și alte elemente ale stilului de viață câștigă tot mai multă atenție pentru a combate diabetul tip 2.

Deja de mai mulți ani este demonstrat că diabetul tip 2 poate intra în remisie ca urmare a chirurgiei bariatrice; dar riscurile asociate oricărei intervenții chirurgicale există și în cazul operațiilor care au ca scop să combată obezitatea.

Cum se pot obține aceleași beneficii, fără a te expune riscului unei intervenții chirurgicale?
Studii recente arată că un răspuns corect la această întrebare îl reprezintă dieta și stilul de viață.

La sfârșitul anului trecut s-au publicat rezultatele unui studiu în care au participat 298 persoane diagnosticate cu diabet tip 2 în ultimii șase ani. După o fază incipientă de regim hipocaloric limitat la 850 calorii/zi, timp de două săptămâni, a fost reintrodus treptat, într-un interval de 2-8 săptămâni, regim alimentar normal, echilibrat. Plus suport aferent scăderii în greutate: consultații periodice, monitorizare, coaching, etc.

După un an, 24% dintre persoane au scăzut în greutate mai mult de 15 kg, iar pentru 46% dintre persoane diabetul a intrat în remisie.

Un alt studiu, în care au participat 349 persoane diagnosticate cu diabet tip 2, în ultimii opt ani, inclusiv persoane aflate pe tratament cu insulină, a arătat rezultate similare: pentru 60% dintre persoane hemoglobina glicozilată a revenit în limite normale, plus reduceri semnificative ale nivelurilor trigliceridelor, colesterolului, proteinei C reactive și scădere în greutate de 12%.
Dar, poate, cel mai important rezultat a fost reducerea dozelor sau eliminarea completă a tratamentului cu insulină pentru 90% dintre pacienți.