NUTRIVISION

Cât de bune sunt vitaminele?

Cât de bune sunt vitaminele

Aproape toată lumea știe că vitaminele sunt bune pentru organism, dar cât de bune? Și mai important, de ce?

Din acest motiv trebuie să începem cu întrebarea:

Cât de bune sunt vitaminele și ce sunt ele?

O vitamină este un compus organic esențial dezvoltării și menținerii unui organism sănătos. Mai exact, o vitamină este o substanță chimică naturală. Dintre vitaminele esențiale, putem selecta 13 drept cele mai importante. De ce sunt ele atât de importante? Pentru că lipsa uneia înseamnă o deficiență resimțită în organism.

Vitaminele se găsesc sub două forme diferite: cele solubile în grăsimi și cele solubile în apă. Dintre cele 13 menționate, vitaminele A, D, E și K sunt solubile în grăsimi, iar vitaminele B și C în apă. Cele solubile în apă nu pot fi depozitate de organism, deci trebuie să fie consumate în mod constant.

O dietă echilibrată din punct de vedere nutrițional ar trebui să fie suficientă pentru a-i oferi organismului toate vitaminele de care are nevoie. Dar dacă acest lucru nu se întâmplă (din diferite motive), înseamnă că s-ar putea să ai nevoie de suplimente. Deci, suplimentele sunt benefice și utile. Haide totuși să vedem mai întâi de unde se pot obține aceste vitamine pentru a vedea dacă există un posibil deficit.

Dacă acest articol este pe placul tău, s-ar putea să găsești util și Antioxidanții și beneficiile lor asupra organismului uman.

De unde obții vitaminele?

Vitamina B12 este o vitamină care se găsește în general în carne. De obicei aceasta este o vitamină la care trebuie să aibă o mai mare grijă persoanele care nu consumă deloc carne în dieta lor alimentară. Vitaminele C și B tind să lipsească mai mult la persoanele în vârstă. De asemenea, persoanele care lucrează mult în ture de noapte pot avea deficit de vitamina D, deoarece nu intră prea mult în contact cu soarele. În ceea ce privește oamenii care muncesc foarte mult și care sunt mereu stresați, aceștia tind să aibă deficit atât în vitamina B, cât și C. Oamenii care țin anumite diete intră și ei în această categorie. Plus, vitamina B poate lipsi la persoanele care consumă prea mult alcool, iar vitamina C la cele care fumează foarte mult (dar și la cele care beau prea mult).

Cum iei vitaminele?

Modalitatea clasică prin care îi poți oferi vitamine corpului tău este pe cale orală. Unele vitamine pot fi introduse în organism prin injecții (vitamina B12). Important de menționat aici: atenție ca procedura să fie realizată de un personal avizat și nu de cineva care nu știe să facă acest lucru.

Atunci când iei vitamine pe cale orală, acestea trebuie să treacă prin sistemul tău digestiv, unde acizii gastrici s-ar putea să distrugă o bună parte din proprietățile benefice pe care le au. Astfel, atunci când alegi vitamine injectabile, nu lua nici mai mult, nici mai puțin decât doza recomandată de specialist.

Sperăm că această perspectivă nu te-a demoralizat. Dar trebuie să ții minte: până și cu o dietă echilibrată din punct de vedere nutrițional, procesul natural prin care trece corpul nostru poate distruge o parte din beneficiile vitaminelor absorbite. Pentru a ajuta organismul să se bucure de toate beneficiile, consumă alimente proaspete și alimente cât mai puțin gătite. Astfel, impactul lor va fi mai puternic.

Suplimentele de vitamine pot fi folosite pentru a stimula orice deficiență. Majoritatea sunt ușor de obținut (și de folosit) fiind sub formă de tablete. Tabletele de vitamine pot avea una sau mai multe vitamine în compoziție. Decizia îți aparține. Desigur, asta dacă nu ți-a recomandat deja un specialist o formulă specifică prin care să ai grijă de organismul tău.

Vitamina C este de obicei luată în sezonul rece. De ce? Aceasta întărește puterea naturală a organismului de a lupta cu răcelile sezoniere.

Ține minte, ia vitamine doar pentru a suplimenta o dietă echilibrată din punct de vedere nutrițional. Și nu exagera! Ia vitamine într-un mod echilibrat. Adică doar atât cât ai nevoie. Nu mai mult, nu mai puțin. Dacă stilul tău de viață este corespunzător, s-ar putea nici să nu ai nevoie.

Așa cum spune și numele, ele sunt suplimente. Ele nu sunt făcute să înlocuiască o dietă sănătoasă și echilibrată. Folosește-le cu cap!

Vrei să afli constant informații legate de o nutriție corectă? Urmărește-ne și pe Facebook.