Anxietatea este una din cele mai frecvente tulburari psihice din Romania, alaturi de depresie si tulburari psihosomatice. Aceasta este caracterizata ca fiind o emotie puternica, acompaniata de multe ori de comportament nervos si simptome fizice precum tahicardie si presiune toracica.
Spre deosebire de frica, anxietatea nu este o cauza a unui pericol real, ci expectativa unei posibile amenintari. Exista mai multe tipuri de anxietate. Existentiala, sociala sau somatica, aceasta afectiune poate avea la baza diverse cauze: stresul, conflictele nerezolvate care dateaza in general din copilarie sau chiar ereditatea.
Studiile arata ca exista anumite mancaruri care pot actiona ca stimulente, afectandu-I si mai mult pe cei care sufera de anxietate. Partea buna este ca o dieta echilibrata te poate face sa te simti mai calm. Cateva simple modificari in alimentatie iti pot ameliora simptomele.
Cercetatorii considera mancarea bogata in tryptophan (considerat amino acidul starii de bine) ca avand un efect calmant. Cauza principala este faptul ca tryptophan-ul este “percursorul serotoninei”, un neurotransmitator prezent in variate organe, incluzand sistemul nervos central. Exista o gama variata de alimente care contin tryptophan: lapte, banana, branza, curcan, pui, unt.
O deficienta a vitaminei B in organism poate declansa depresia sau anxietatea. Cu ajutorul suplimentelor nutritive sau prin consumarea alimentelor bogate in vitamina B, precum legume, portocale si alte citrice, orez, oua si nuci puteti preveni aparitia acestor tulburari.
Schimbati painea alba cu cea integrala, care contine mai multi carbohidrati. Carbohidratii cresc productia de serotonina in creier. Atunci cand alegem mancarea bogata in carbohidrati, trebuie sa evitam totusi varianta procesata, precum dulciurile, painea alba si orezul alb. Carbohidratii procesati iti pot oferi un impuls initial de energie insa acesta este de obicei acompaniat de un sentiment ulterior de letargie.
In ceea ce priveste alimentele care trebuie evitate, acestea sunt in general excitante nervoase precum cafeaua sau alte bauturi care contin cofeina, dulciurile bogate in zahar si mancarea procesata (ex.: mezeluri).
Trebuie să te autentifici pentru a publica un comentariu.