Nu ar trebui să mai fie o noutate sau surpriză faptul că avem nevoie de cât mai multe fructe și legume în alimentația noastră zilnică. Dacă se poate, 5 porții pe zi! Din acest motiv s-ar putea să ai nevoie de trucuri prin care să-ți determini familia să mănânce mai multe fructe și legume.
Dar între a ști și a face este o diferență destul de mare, nu? Și da, ne dăm seama că uneori pur și simplu nu este atât de ușor să le introducem pe toate în meniul unei zile. Mai ales acum când totul este pe repede înainte, suntem tentați să mergem pe ce este mai convenabil. Așa ajungem la fast-food și alte alimente nesănătoase. Dacă familia ta se aseamănă cu a noastră, cel mai probabil preferă să dea cina pe o pungă mare de chipsuri sau, în cel mai bun caz, pe o farfurie mare cu orez sau paste. Desigur, asta în detrimentul unui măr sau a unei porții mari de broccoli. Deci, doamnelor și domnilor, trebuie să devenim cât mai creativi posibil pentru această misiune (aparent) imposibilă. În continuare poți vedea câteva trucuri prin care să-ți determini familia să mănânce fructe și legume:
1. Începe ziua cu un smoothie la micul dejun.
Simplu și rapid! Tot ceea ce trebuie să faci este să pui niște fructe, iaurt și gheață într-un blender. Dacă vrei mai mult, poți adăuga și proteină sub formă de pudră pentru a avea un mic dejun mai sățios (și sănătos). În câteva secunde masa ta este gata! Poți să-l consumi chiar atunci pe loc sau poți să-l pui într-un recipient și să-l iei cu tine pe drum spre lucru. Dacă cei mici nu sunt încă convinși, atunci poți să adaugi puțină înghețată în compoziție sau iaurt înghețat. Nu le va veni să creadă că tu chiar le dai înghețată pentru micul dejun! Noi deja ne amuzăm de privirile lor, tu nu?
2. Fructele deshidratate sunt gustarea perfectă pentru orice oră din zi.
Atunci când pregătești pachetul copiilor, adăugă și niște stafide. Pentru soț se poate opta pentru niște stafide învelite în iaurt, numai bune de luat pe drum. Un alt sfat, lasă-le la vedere prin casă pentru a fi la vedere atunci când membrii familiei sunt în căutare de gustări. Ce mai poți face? Poți adăuga niște fructe deshidratate la ovăz sau cereale dimineața. Cine nu iubește niște chipsuri de banane în cereale?
3. Adăugă fructe sau legume în sandwich.
Poți adăuga banană, mere sau căpșuni feliate alături de un sandwich cu unt de arahide. Ai în plan unul sărat care conține carne de curcan? Nicio problemă! Adăugă niște salată, roșii, castraveți și orice altă legumă este tentantă pentru familie. Poți să mergi și pe varianta unui sandwich ca la magazin, adică să combini mai multe tipuri de legume cu maioneză, brânză și pâine. Un deliciu!
4. Alege să ai la cină un bufet cu salate.
Pune pe masă mai multe tipuri de legume tăiate, niște brânză, cașcaval, crutoane, precum și câteva opțiuni de sosuri pentru salate. Și nu uita să pui și salata verde! Acum toată lumea își poate crea propria salată. Cum s-ar spune, croită pe pofta lor.
5. Ce spui să bei fructele și legumele?
Încearcă să ai mereu în frigider câteva tipuri de sucuri din fructe și legume pe care să le beți în familie drept gustare. Cheia este creativitatea! Poți crea „ora sucului drept gustare” și să le pui tuturor într-un pahar cu gheață, niște paie frumos colorate. Nu doar că e un mod prin care consumi ceva sănătos, ci este și un moment minunat pentru a sta în familie.
Dacă îți place acest articol, s-ar putea să găsești util și De ce nu trebuie să-ți lipsească fibrele din dietă?
6. A spus cineva desert? DA!
Pune într-un bol o mică porție de înghețată sau iaurt înghețat peste care adaugă cât mai multe fructe proaspete înghețate.
7. Oferă fructe și legume drept gustări.
Poți tăia mere în felii și să le pui deasupra unt de arahide. Poți tăia brânză cubulețe și să le servești împreună cu niște struguri (iubim această combinație!). Taie niște legume și combină-le cu niște hummus. Și, desigur, mai există și celebra gustare: întinde niște cremă de brânză sau unt de arahide pe interiorul unui băț de țelină și pune stafide deasupra. Rezultatul? Fructe și legume în aceeași gustare.
8. Încearcă fructe și legume noi.
Alege ceva exotic care face toată familia curioasă. Cu puțin noroc, această curiozitate va fi mai puternică decât scepticismul de a încerca ceva nou (și poate ciudat). Variante sunt multe. Poți opta pentru anghinare, papaya, mango, carambola (sau fructul stea) sau orice fruct sau legumă îți mai face cu ochiul de pe raft.
9. Pregătește o oală mare de supă de legume.
Sau o mâncărică cu multe, multe legume și ceva mai puțină carne. Ambele variante sunt minunate când afară este un pic mai răcoare. Îți încălzesc sufletul de pe dinăuntru.
10. Începe o tradiție! „Ziua verde” sau „Ziua legumelor”.
Fiecare membru al familiei poate alege o legumă pentru o zi din săptămână. Au această oportunitate doar dacă mănâncă toate legumele din săptămâna anterioară. Dacă nu, pierd și mama este cea care alege.
În funcție de care idee este mai potrivită pentru familia ta, începe de acum să o introduci în rutina voastră zilnică. Cu pași mici, familia ta va ajunge să mănânce mai multe fructe și legume. Nici măcar nu își vor da seama!
Și, un ultim sfat pentru încheiere:
Acum că toată lumea a început să consume mai multe fructe și legume, asigură-te că acestea nu lipsesc din casă niciodată! Cu cât sunt mai ușor accesibile, cu atât sunt și mai ușor consumate.
Succes și poftă bună! Să ne ții la curent cu rezultatele pe pagina noastră de Facebook.