NUTRIVISION

Matematica și metabolismul

În articolul de astăzi facem puțină matematică. În primul rând, pentru că matematica nu minte niciodată.

Numărul de calorii pe care le consumăm într-o zi din alimentație se adună; numărul de calorii pe care le ardem într-o zi prin diferite activități se scade. Iar acum începem:

Marele avantaj al dietei hipocalorice din postul hepatic este că arde preponderent grăsime, dacă este respectată întocmai. Iar riscul de a crește rapid în greutate după încheierea perioadei este mai mic. Alte diete pot să rezulte în scăderi mai spectaculoase ale numărului de kilograme, într-o perioadă scurtă de timp, dar aceste scăderi pot să fie din apă și electroliți, sau din masă musculară și osoasă. Asfel se explică de ce, după unele diete, câștigul în greutate revine foarte rapid; pentru că, de fapt, corpul a pierdut apă și minerale care, odată aduse înapoi, își ocupă locul lor în organism. Ca să nu mai spunem de riscul reprezentat de pierderile de sodiu, calciu, potasiu sau magneziu.

Al doilea mare avantaj este că ne ajută să deprindem un comportament alimentar, pe perioada celor două săptămâni, pe care îl putem prelungi mai departe, chiar dacă creștem aportul caloric zilnic; ideal ar fi să creștem până la maxim 1200 kcal/zi, încă o lună cel puțin, tocmai pentru a fixa acest nou comportament alimentar mai bine.

Iar când zicem nou comportament alimentar, acesta înseamnă:

Dacă ajungem să facem aceste lucruri pentru 45-60 de zile, șansele sunt foarte mari să devină parte normală din viața noastră, pentru toată viața. Personal, de 4 ani am renunțat complet la orice ciuguleală dintre mese; 100%. Chiar dacă mai derapez în ceea ce privește cantitățile de mâncare, sau chiar dacă îmi fac de cap, uneori, cu mâncăruri „interzise”, de 4 ani, nici măcar o dată nu am mâncat mai mult de trei ori pe zi (de cele mai multe ori de două ori) și nici măcar o dată nu au trecut mai puțin de patru ore de la o masă la alta. Deci, se poate.

Special pentru persoanele care nu au timp, sau nu le place, sau le este greu să stea să calculeze calorii sau planuri alimentare, au fost create produsele Premium Diet; de exemplu.

Sănătate multă!