Cu siguranță și tu te întrebi când a trecut anul acesta. Așa-i că pare un an care nu se mai termină, dar totuși cumva parcă a trecut repede?
Putem să-l numim efectul 2020. Va rămâne în mintea noastră mult timp de acum încolo. Însă știi ce altceva mai rămâne cu noi chiar mai mult timp decât amintirea acestui an? Sănătatea noastră. Un corp sănătos nu doar că ne oferă o viață lungă, ci ne oferă și resursele pentru a o face una cât mai plăcută.
O viață lungă și sănătoasă.
Noul an vine cu noi rezoluții. Care de care mai variată. Slăbit, renunțat la fumat sau intrarea într-un club cu oameni cu aceleași interese. Tentația cea mai mare în acest moment este să-ți stabilești niște obiective foarte înalte (chiar dacă spui că nu sunt). Secretul pe care îl știe toată lumea, dar nu îl respectă mereu, este că obiectivele mici și sigure chiar aduc mult mai multe beneficii pe termen lung.
Conform lui James O. Hill, director al Centrului pentru nutriție umană de la Universitatea din Colorado, Centrul specializat în Știința sănătății, susține că „obiectivele mici sunt mult mai ușor de atins și de integrat în rutina zilnică. Ele sunt mult mai puțin copleșitoare decât ar fi o schimbare mare și bruscă.”
Pentru că este foarte simplu să-ți spună cineva acest lucru, noi chiar îți aducem 10 pași simpli pe care poți să-i faci chiar de acum pentru a intra mai ușor în noul an. Așa că nu te mai ținem și începem cu ele după cum urmează:
- Cântărește-te din când în când pentru a vedea dacă crești sau scazi în greutate. O imagine de ansamblu este întotdeauna bine de avut în minte. Însă, atenție! Nici prea mult. Nu te cântări în fiecare zi. Este normal să ai fluctuații în greutate.
- Pași, pași, pași (la propriu). Mergi mai mult. Folosește o aplicație pentru a-ți număra pașii zilnici și crește totalul lor lunar. Poți avea o mică competiție cu tine pentru a depăși rezultatul de luna trecută.
- Nu sări peste micul dejun! Cei care mănâncă micul dejun tind să aibă o greutate normală și să aibă în general un stil alimentar mai bun. Pentru un mic dejun bogat în nutrienți poți opta pentru cereale integrale, fructe și lactate din surse cât mai apropiate de forma lor naturală. Sunt delicioase și sănătoase.
- Schimbă cerealele normale pe care le consumi zilnic cu cereale integrale. S-ar putea să nu-ți pară mare lucru, însă chiar face diferența.
- Mănâncă măcar o salată verde pe zi. Dacă mănânci o salată (fără prea multe ingrediente bogate în grăsimi nesănătoase totuși) s-ar putea să nu mai mănânci la fel de mult la o masă. Plus, te ajută să atingi necesarul zilnic pentru organism de cinci căni de fructe și legume.
- Alege să consumi mai multe grăsimi sănătoase din surse cât mai naturale. Cumpără de la piață, de la producători locali, combină cu alimente bogate în grăsimi sănătoase (de exemplu avocado, nuci etc.) și vei vedea cu siguranță rezultate.
- Consumă produse care îți aduc calciu. Include în două sau trei mese pe zi produse lactate de origine naturală. Calciul din lactate nu doar că te ajută să ai oase mai rezistente, ci te va ajuta și să slăbești.
- Totul mai mic! Punga mai mică, farfuria, bolul mai mic. Toate te vor ajuta să mănânci mai puțin. Optează pentru o cantitate mai mică și vei consuma mai puțin.
- Încearcă să slăbești doar 5% din greutatea pe care o ai acum. O scădere atât de mică poate face o diferență uriașă pentru sănătate. Presiunea arterială mai scăzută, zahărul din sânge mai scăzut, precum și o valoarea mai mică a colesterolului și a trigliceridelor. Toate acestea fac minuni pentru organism.
- Scrie ceea ce mănânci. După o săptămână vei putea identifica mult mai ușor ce și când îți face probleme în dieta ta alimentară. Mai mult, uneori doar cu simplul act de a nota ce mănânci, s-ar putea chiar să nu mai consumi la fel de mult.
Acestea sunt doar 10 sfaturi simple pe care le poți introduce în rutina ta zilnică. Nu aștepta un an nou pentru asta. Sau o zi de luni. Sau cine mai știe ce eveniment special pentru a putea avea un nou început în stilul tău alimentar.
Acum este acel moment perfect pe care l-ai tot așteptat.
Urmărește pagina de Facebook pentru a afla mai multe despre cum să ai un stil de viață sănătos și o nutriție echilibrată.