NUTRIVISION

Caloriile: partea pozitivă și cea negativă a acestora

Decizia de a te apuca cu adevărat și a te ține de un stil de viață sănătos este una dificilă. Mai mult decât atât, să știi exact cum să te apuci de acele obiceiuri sănătoase îți poate face viața și mai grea. Așadar, de unde începi totuși? Ce alimente ar trebui să consumi și ce alimente ar trebui să eviți? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările la care ar trebui să-ți răspunzi înainte de a merge la cumpărături.

Avem nevoie de nutrienți pentru a supraviețui. În fiecare zi avem nevoie de vitamine, minerale și calorii. Ce trebuie să știi este că există două tipuri de nutrienți. Micronutrienții sunt vitaminele și mineralele pe care le consumăm, iar macronutrienții sunt cei de unde ne luăm caloriile. Macronutrienții se împart, la rândul lor, în trei categorii: grăsimi, carbohidrați și proteine.

În cunoașterea comună se consideră că toate grăsimile sunt rele. Cum acest lucru nu ar fi de ajuns, recent oamenii au început să creadă și că toți carbohidrații sunt răi. Astfel, ajungem să rămânem doar cu proteinele. Dacă toate acestea chiar ar fi adevărate, sigur că nu ne-am putea bucura de nicio dietă alimentară.

Totuși, din fericire, nu toate grăsimile sunt rele și nici toți carbohidrații răi.

Cu toată publicitatea negativă de care au parte carbohidrații în ultima perioadă, s-ar putea să îți fie și frică să îi mai consumi. Dar ei sunt principala noastră sursă de energie. Creierul nostru nu se poate alimenta cu nimic altceva pentru a obține energie, iar mușchii noștri vor funcționa mai bine cu ajutorul lor. Așa că nu renunța la ei!

Carbohidrații de care ar trebui să stai la distanță sunt zaharurile simple care se găsesc în bomboane, sucuri și multe gustări pe care le cumperi din comerț.

Carbohidrații buni, precum cerealele integrale și fructele sunt cei care te vor menține energic pe toată durata zilei și te vor ajuta să eviți fluctuațiile de zahăr din sânge.

Grăsimile sunt și ele foarte importante. Fără ele, corpul nostru nu ar putea să se folosească de toate vitaminele pe care le consumăm. Grăsimea se găsește în pereții celulelor noastre și reprezintă o mare parte din hormonii noștri.

Multă vreme s-a spus că grăsimile pe care ar trebuie să le consumi în cantități mai mici sunt grăsimile saturate care provin din carne, lapte și produse lactate. Acest lucru nu este adevărat, din moment ce nu există nicio dovadă științifică conform căreia consumul de grăsimi animale ar avea vreo legătură cu problemele de sănătate. Cu două precizări importante: cantitatea consumată șă fie moderată, iar animalele de la care provine această grăsime să fie crescute cât mai natural posibil.

Toată lumea ar trebuie să consume, de asemenea, mai multe grăsimi bune (nesaturate) care provin din surse vegetale precum nuci, alune și măsline.

Nu uita că secretul stă în echilibrul nutrițional, așa că nu renunța la un aliment pentru totdeauna. Doar așa corpul tău va primi toți nutrienții de care are nevoie pentru a fi sănătos și a funcționa în mod normal.